Julija je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 117.143 brezposelnih oseb. Foto: BoBo
Julija je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 117.143 brezposelnih oseb. Foto: BoBo

Po krajšem rahlem upadanju števila brezposelnih se je to julija znova povečalo. Ob koncu julija je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih nekaj več kot 117 tisoč brezposelnih oziroma 0,5 odstotka več kot junija. Na zavodu ob tem sporočajo, da se ob polletju število brezposelnih praviloma povečuje zaradi mladih, ki vstopijo na trg dela, in tistih, ki jim preneha zaposlitev za določen čas. Letos so na zavodu zaznali tudi več odpuščenih iz poslovnih razlogov.

Tako se je julija na zavodu na novo prijavilo 8.675 oseb oziroma 44 odstotkov več kot junija. Med njimi je bilo 970 iskalcev prve zaposlitve, 1.970 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4.648 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Sicer se je v prvem letošnjem polletju na zavodu prijavilo trinajst odstotkov več brezposelnih kot lani v primerljivem obdobju. Pri tem pa je pri več kot polovici šlo za iztek pogodbe za določen čas. Letos se je na zavod prijavilo za 44 odstotkov več iskalcev prve zaposlitve kot v prvem polletju lani.

Med 8.135 brezposelnih, ki so julija izstopili iz evidenc zavoda za zaposlovanje, se je 5.253 ljudi samozaposlilo, kar je za 31 odstotkov več kot julija lani. Tudi v celotnem prvem polletju na zavodu zaznavajo rast samozaposlovanja, ki se je glede na lani povečalo za 14,5 odstotka.

Število brezposelnih se je julija zmanjšalo le na treh območnih službah zavoda za zaposlovanje, in sicer na Ptuju, v Velenju in Mariboru. V prvih dveh se je število zmanjšalo skoraj za odstotek, v Mariboru pa za 0,2 odstotka. V drugih območnih službah so opazili povečanje števila brezposelnih. Glede na lani se je brezposelnost najbolj povečala v Ljubljani in Kopru, kjer je višja za skoraj 15 odstotkov.

Nadaljuje se težnja povečevanja deleža brezposelnih v starosti od 30 do 39 let. Povečujejo pa se tudi deleži brezposelnih s terciarno izobrazbo in žensk, od marca pa tudi delež dolgotrajno brezposelnih oseb. Glede na lani sta se zmanjšala delež brezposelnih s poklicno izobrazbo in delež brezposelnih brez strokovne izobrazbe.