Predsednik državnega zbora je ob predstavitvi prvih dveh let njegovega dela napovedal spremembe zakona o referendumu. Foto: BoBo
Predsednik državnega zbora je ob predstavitvi prvih dveh let njegovega dela napovedal spremembe zakona o referendumu. Foto: BoBo

Po novem predlogu bi tako za začetek postopka za zbiranje podpisov za referendum pobudniki morali vložiti pobudo z overjenimi podpisi. Po trenutni ureditvi je namreč mogoče pobudo vložiti z 2.500 neoverjenimi podpisi, kar po Brglezovem mnenju omogoča največ manipulacij.

Brglez je ta korak napovedal, potem ko je sindikat delavcev migrantov vložil več referendumskih pobud zaradi nezadovoljstva z dohodninsko ureditvijo. Kot je znano, je Brglez zavrnil začetek postopka za zbiranje podpisov za referendume, za katere so vložili pobude, ustavno sodišče pa je Brglezovi odločitvi pritrdilo z navedbo, da so sindikati zlorabili referendumsko pobudo za uresničitev drugih namenov.

"Pravica do referenduma ni absolutna"
Brglez je ob tem dejal, da je po preučitvi odločitve ustavnega sodišča zadovoljen, saj iz odločitve izhaja, da se mora predsednik državnega zbora odzvati, kadar meni, da gre za očitno zlorabo instituta referenduma.

Ustavno sodišče je določilo tudi jasne standarde, kdaj predsednik DZ-ja to mora in lahko naredi, kar pomeni, da zlorabe pri zaustavitvi referendumskih postopkov s strani predsednika DZ-ja ne bodo mogoče, ocenjuje Brglez. Po odločitvi sodišča pa mora vsak, ki zazna sum očitne zlorabe te pravice, ukrepati, prav tako pa iz odločitve sodišča izhaja, da pravica do referenduma ni absolutna pravica.

Kot je znano, je sindikat delavcev migrantov že napovedal, da bo odločitev ustavnega sodišča izpodbijal na Evropskem sodišču za človekove pravice in svoboščine. Brglez je ob tem dejal, da se odločitve evropskega sodišča ne boji.

Brglez predlaga spremembo zakona o referendumu
Brglez predlaga spremembo zakona o referendumu