Ne vstopajte v vlomljeno stanovanje, saj lahkon uničite pomembne sledi, ki bi policiji lahko pomagale pri lovljenju storilcev. Foto: Reuters
Ne vstopajte v vlomljeno stanovanje, saj lahkon uničite pomembne sledi, ki bi policiji lahko pomagale pri lovljenju storilcev. Foto: Reuters
Bežigrad v Ljubljani iz zraka
Tatovi so pozorni na to, ali so lastniki dalj časa odsotni z doma. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
false
Tatovi imajo najraje zlatnino. Foto: EPA

Še vedno so najpogostejše priložnostne tatvine, kjer ljudje nepazljivo in brez nadzora odložijo svoje telefone, denarnice, torbice … na mesta, kjer so vsem enostavno dostopni, opozarjajo na policiji.

Tako odloženi predmeti so lahka tarča za tatove tudi v vozilih, zato jih tudi tam ni priporočljivo puščati. V vozilo je lahko vlomljeno v nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega predmeta.

Utečen pristop
Pri tem pa so izpostavili tudi dejstvo, da so na območjih Policijskih uprav Ljubljana in Kranj že obravnavali več drznih tatvin iz stanovanjskih hiš. To so primeri, ko storilci pozornost lastnika hiše preusmerijo in ga medtem okradejo.

Žrtve so najpogosteje starejši občani, storilcev pa je običajno več. Njihove vloge so razdeljene tako, da eden izmed njih oškodovanca prosi za kakšen nasvet, npr. za pot ali kaj podobnega, lahko jih povprašajo tudi po kakšnem predmetu, kot je staro železo, orodje ali stroji, jim ponudi kakšno storitev (npr. se predstavijo kot dimnikarji, vodovodarji …), ali ga preprosto s pogovorom o nečem zamotijo. Medtem drugi vstopijo v hišo ali stanovanje, ga pregledajo ter ukradejo vredne predmete, najpogosteje denar in zlatnino.

Žrtve pa dejanje pogosto prijavijo šele več ur ali celo naslednji dan po dogodku, kar otežuje preiskavo kaznivega dejanja, opozarjajo na policiji. Zato je nujno, da se v takih primerih s samozaščitnim ravnanjem prepreči morebitno oškodovanje – previdnost ter stalno spremljanje teh neznanih oseb in varovanje lastnine prek zaprtih in zaklenjenih vrat, pospravljenih vrednih predmetov ipd. Od oseb, ki se izdajajo, da so prišle opraviti določeno storitev, pa lahko vedno zahtevate identifikacijsko izkaznico, delovni nalog ali kakšen drug dokument.

Drzne tatvine se v poletnem času pojavljajo tudi na avtocestah, kjer pa storilci predvsem ponujajo pomoč pri menjavi predrtih pnevmatik ali s prodajo izdelkov sumljive kakovosti in izvora.

Nasilnejše so roparske tatvine, ki jih je sicer malo, pri katerih pa zlikovci nepričakovano napadejo svoje žrtve, najpogostejše tarče so ženske torbice.

Izpraznili celoten objekt
Poleti tatovi sicer niso nič dejavnejši kot med letom, vseeno pa izkoristijo daljšo odsotnost lastnikov nepremičnin. Storilci najpogosteje nasilno vstopajo z vlamljanjem skozi okna in vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo, kar predstavlja približno polovico odnesenih predmetov.

Obravnavani pa so bili tudi primeri, ko so storilci vlomili v objekt ali stanovanje in ga skoraj v celoti izpraznili. Kradli so podnevi, dlje časa, sosedom pa so se izgovorili, da so iz selitvenega servisa ter da se sosedje selijo.

Šibke točke na nepremičninah so zlasti okna in vsa vrata (balkonska, vrata hiše, garaže), za kar pa po besedah policije oškodovanci velikokrat poskrbijo kar sami, ko okna puščajo odprta, vrata pa odklenjena. V prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi lahko storilci namreč vlomijo v manj kot petih minutah, če pa so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še veliko prej.

Dobro poskrbite za varnost v času daljše odsotnosti
Gotovine in zlatnine zato ne hranite doma, hiša pa naj ne daje videza, da je dlje časa prazna; oken ne zastirajte in ne puščajte obvestil na telefonski tajnici, poštni nabiralnik naj bo redno izpraznjen ali pa preusmerite pošto. K preprečevanju vlomov zelo pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja. Priporočljiva so časovna stikala za samodejno prižiganje luči, magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence, zagozde z alarmom in tehnična vrata. Če imate vgrajena elektronska varovala, je treba poskrbeti tudi za njihovo neprekinjeno napajanje. Nikar ne pozabite na sosede, ki so lahko v takih primerih v veliko pomoč.

Ne hodite v vlomljeno nepremičnino
Če vam kljub vsemu vlomijo v stanovanje ali hišo, takoj pokličite policijo na številko 113. V prostor ne vstopajte, ker je storilec lahko še v njem, s tem pa lahko uničite tudi pomembne sledi. Počakajte pred vrati in pokličite policijo, med tem pa opazujte prostor in okolico ter navežite stik z bližnjim sosedom, še svetujejo na policiji.