Janković je tokrat prišel na zaslišanje, vendar se je, po nasvetu odvetnika, zagovarjal z molkom. Foto: MMC RTV SLO
Janković je tokrat prišel na zaslišanje, vendar se je, po nasvetu odvetnika, zagovarjal z molkom. Foto: MMC RTV SLO

Ali ste vi, gospod Jure Janković, sin Zorana Jankovića, župana mestne občine Ljubljana?

Franc Pukšič, član komisije in poslanec SLS-a
Zaslišanje Jureta Jankovića
Povzetek zaslišanja Jureta Jankovića


Že na začetku so se udeleženci zaslišanja sporekli, saj je namesto Jureta Jankovića odgovarjal njegov odvetnik. Ta je dejal, da njegova stranka ne bo odgovarjala, češ da vsaka izjava sproži novo kazensko ovadbo proti njemu (Jankoviću, op. p.).
Predsednica komisije Alenka Jeraj je nato zahtevala, da mora odgovarjati Janković, in ne odvetnik. Jure Janković pa je v nadaljevanju na vsako vprašanje odgovarjal: "Odgovor je enak prejšnjemu."
Jankovića sta zasliševala tudi člana komisije Zmago Jelinčič in Franc Pukšič. Jerajeva je Jankoviću ponudila tudi možnost, da se z zaslišanja izključi javnost, če bo potem bolj pripravljen odgovarjati. Tudi to ni spremenilo njegovega stališča.
Ko je zaslišanje končal Jelinčič, je štafeto prevzel Franc Pukšič, ki je ponovil Jelinčičevo vprašanje, ali je Jure Janković res sin župana Ljubljane Zorana Jankovića. V odgovarjanje se je tedaj vpletel odvetnik Aleksander Čeferin, da njegova stranka ne bo odgovarjala na "avtosugestivna in žaljiva vprašanja". Zaslišanja je bilo po tem konec, komisija pa bo zdaj zaprosila sodišče, naj zasliši Jankovića.
"Gre za blatenje imena Zorana Jankovića"
"Komisija bi se lahko imenovala tudi komisija za blatenje imena Zorana Jankoviča, zaradi tega je popolnoma nesmiselno, da gospod Janković odgovarja na katera koli vprašanja, ker kar koli bo rekel, njih sploh ne zanima," je po zaslišanju dejal Čeferin. Na vprašanje MMC-ja, ali se mu je zato zdelo žaljivo vprašanje, ali je Jure Janković sin Zorana Jankovića, je Čeferin odgovoril: "Če vi poveste, da ne boste odgovarjali zato, ker bi lahko s tem svoje bližnje spravili v kazenski postopek, potem lahko vsak primerno razvit osebek lahko ugotovi, da ste vi sin tega osebka. Očitno je namen komisije politično blatenje Zorana Jankovića." Dodal je še, da je vedel, da so zjutraj po Jureta Jankovića prišli policisti, a ga niso privedli, saj je prišel prostovoljno.

Mediji so namreč poročali, da naj bi županov znanec s pomočjo Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča, ki naj bi s spremembo prostorskega akta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejetjem akta umaknjena. Juretov brat in solastnik Electe Holdinga Damijan Janković je pred komisijo že pričal, prav tako Zoran Janković.

Jure Janković se je zaslišanju že dvakrat izognil. V začetku novembra, ko se seje komisije ni udeležil zaradi službene poti, so poslanci sklenili, da bodo od sodišča zahtevali prisilno privedbo priče, saj so menili, da je bilo njegovo opravičilo neverodostojno.

Odzivi članov preiskovalne komisije različni
Vito Rožej (Zares) je po koncu zaslišanja dejal, da bi bilo dobro razmisliti o smiselnosti takih komisij in ali ne bi bilo morda bolje, da preiskave vodijo organi pregona, pri čemer pa Zmago Jelinčič (SNS) odgovarja, da bi se tudi na sodišču verjetno zgodilo enako.

"Danes smo očitno postavljali prava vprašanja, zato ni odgovarjal, odgovoril ni niti na vprašanje, ali je solastnik Electe in ali je Zoran Janković njegov oče. Navedbe, na katere danes nismo dobili odgovorov, upam, da bomo uspeli dokazati na zaslišanju Šešoka in Jelovčanove," je prepričana predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS), ki meni da je očitno, da vsi vpleteni nekaj prikrivajo, sicer se ne bi izmikali zaslišanju.
Sporna zemljišča
Komisija preiskuje tudi domnevno sporne prodaje zemljišč v Ljubljani in spremembo njihove namembnosti v julija sprejetem prostorskem aktu za Ljubljano. Med spornimi zemljišči naj bi bilo tudi zemljišče na Smodinovcu, z njegovo prodajo pa naj bi se okoristila družina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ali ste vi, gospod Jure Janković, sin Zorana Jankovića, župana mestne občine Ljubljana?

Franc Pukšič, član komisije in poslanec SLS-a
Zaslišanje Jureta Jankovića
Povzetek zaslišanja Jureta Jankovića