Miro Cerar in Karl Erjavec. Foto: BoBo
Miro Cerar in Karl Erjavec. Foto: BoBo

Erjavec, ki je v petek predsedniku vlade ponudil odstop, je dejal, da je zadovoljen s Cerarjevo odločitvijo in ponovil, da v obrazložitvi delne razsodbe arbitražnega sodišča ni bila ugotovljena odgovornost ministrstva za zunanje zadeve. Kljub določenim elementom objektivne odgovornosti za neustrezna ravnanja pa Erjavec kot minister ni neposredno odgovoren.

Erjavec pa je zlasti zadovoljen z delno razsodbo arbitražnega sodišča, ki določa, da se bo arbitražni postopek nadaljeval. Že v petek je poudaril, da je arbitražni sporazum zavezujoč in da iz postopka ni mogoče kar tako izstopiti, obstajajo pa tudi vzvodi, ki omogočajo realizacijo sporazuma.

Nenavadna odločitev ministra
Kot je znano, je Erjavec v petek sporočil, da je premierju ponudil svoj odstop, za kar se je odločil zaradi zapletov v postopku arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot je pojasnil, je bil že od lanskega poletja, ko so nastali zapleti v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskim arbitrom in agentko, deležen kritik, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo.

Cerar je že pred dnevi dejal, da se zaveda, da je bilo nekaj narobe v povezavi z arbitražnim sporazumom in da obstajajo elementi objektivne odgovornosti. "A dejstvo je, da je interpelacija pokazala, da jasnih razlogov za razrešitev ministra ni, zato me čudi ponudba za odstop v tem času, ko je bila sprejeta odločitev tribunala, ki gre v smer, ki se nam zdi prava," je konec tedna še povedal premier.