Predsednik vlade Miro Cerar se bo zavzel za skupno evropsko rešitev. Foto: BoBo
Predsednik vlade Miro Cerar se bo zavzel za skupno evropsko rešitev. Foto: BoBo
false
Notranja ministrica je dejala, da mora biti mehanizem za premestitev beguncev dostopen tudi Sloveniji. Foto: BoBo
Budimpešta
Notranji ministri EU-ja so se dogovorili za premestitev 120.000 beguncev. Foto: Reuters

Na ravni Evropskega sveta in institucij bo treba sestaviti koherentno celoto ukrepov, je dejal predsednik vlade Miro Cerar, ki v sredo na izrednem vrhu EU-ja še ne pričakuje končnih celostnih rešitev. Dogovor notranjih ministrov EU-ja o premestitvi 120.000 beguncev znotraj unije je Cerar označil za pozitiven korak naprej. Vrh je bil sklican zaradi vse večje migracijske dinamike na pobudo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Predsednik vlade je napovedal, da bo na vrhu EU-ja eden tistih, ki bo pozival k skupni evropski rešitvi. Še pred vrhom se bo srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in mu predstavi položaj v Sloveniji. "Od njega sem že dobil pohvalne besede glede tega, kar je Slovenija do zdaj naredila v zvezi z begunci, ko sva govorila po telefonu. Informiral ga bom o vsem dogajanju in mu povedal, kje vidim rešitve, tako za EU kot tudi za Slovenijo. Pričakujem seveda tudi pomoč EU-ja, glede na to, da Slovenija opravlja svoje schengenske in druge naloge zelo uspešno," dodaja.

Po telefonu z Milanovićem
O telefonskem pogovoru s hrvaškim predsednikom vlade Zoranom Milanovićem je Cerar dejal, da je bil informativne narave, saj je šlo za seznanjanje z razmerami na Hrvaškem. "Opozoril sem ga na to, da je treba še izboljšati sodelovanje policij na mejnem prehodu Bregana-Obrežje, ker smo na naši strani zaznali, da na hrvaški strani ni bilo zadostne kooperativnosti," je pojasnil.

Z Milanovićem sta dosegla dogovor, da bo hrvaški premier glede tega storil, kar je mogoče. "Verjamem, da bomo na Evropskem svetu tudi skupaj z njim iskali skupen evropski izziv na celotno begunsko krizo," je sklenil Cerar.

Mehanizem mora biti dostopen Sloveniji
Za Slovenijo je bistveno, da bo mehanizem za premestitev 120.000 beguncev znotraj EU-ja tako prožen, da bo tudi Sloveniji omogočil premestitev beguncev z njenega ozemlja, je ob prihodu na srečanje poudarila slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Po njenih besedah je Slovenija v duhu solidarnosti pripravljena sodelovati pri dodatni prerazporeditvi beguncev, vendar mora biti ta mehanizem tako prožen, da bo tudi nam omogočal uporabo sheme za premestitev, če bo treba. Slovenija za zdaj razmere sicer dobro obvladuje, po zadnjih podatkih je prišlo v državo okoli 3.600 prebežnikov.

Ministrica je poudarila tudi, da Slovenija dosledno spoštuje evropsko in nacionalno zakonodajo, k spoštovanju evropske zakonodaje pa je pozvala tudi druge članice. "To še posebej pričakujemo od držav na zunanji meji oziroma od naše sosede Hrvaške," je opozorila in ob tem dodala, da preusmerjanje migrantov proti državam schengenskega območja povzroča Sloveniji nesorazmerne težave, hkrati pa predstavlja tveganje tudi za vse preostale države schengenskega območja.

Potreben je hiter in enoten odziv EU-ja ter vzpostavitev usklajenega pristopa obravnave beguncev, imenovanega "hot spots", v Italiji in Grčiji, se je zavzela in predlagala, da bi ta pristop uvedli tudi v državah Zahodnega Balkana, kar bi Sloveniji olajšalo upravljanje migracijskega toka.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Število prebežnikov na naših mejah se je umirilo.