O ugibanjih, ali bo stranka sploh obstala, ne razmišljajo več. Foto: BoBo
O ugibanjih, ali bo stranka sploh obstala, ne razmišljajo več. Foto: BoBo
false
Upad javnomnenjske podpore SMC-ju je rezultat nekaterih bolečih ukrepov zategovanja pasu, ki pa so bili potrebni, je prepričan Cerar. Foto: BoBo
Pogovor s predsednikom vlade

V SMC-ju so po besedah Cerarja glavni motor prihajajočih strukturnih sprememb, tako na področju zdravstva kot javne uprave in številnih drugih. V stranki so v polnem delovnem zagonu in o različnih ugibanjih, ali bo stranka obstala, sploh ne razmišljajo več. Odkar se je v slovensko politično zgodbo vključil SMC, je Slovenija dosegla politično stabilnost, prav tako pa si postavlja tudi smer razvoja za prihodnja leta, je izpostavil.

Če bodo reforme nadaljevali, bomo v prihodnjih letih popolnoma izšli iz krize in začeli dosegati standard, ki si ga želimo, je prepričan premier. Ob tem je naštel nekaj korakov, ki so jih že izvedli, kot je sporazum s socialnimi partnerji, ukrepe za boj proti sivi ekonomiji ter strategijo upravljanja državnega premoženja.

Premier je še opozoril, da je treba depolitizirati vse tiste sfere, kjer je treba delovati strokovno. Na področju, kjer mora odločati politika, pa bodo vodili "politiko odločnih korakov, vendar s predhodno preudarnim razmislekom".

Upad javnomnenjske podpore
"Enkrat se pojavijo na enem ministrstvu, drugič na drugem, to je normalno. V vsaki vladi, v vsakem mandatnem obdobju so kritike ministrov, poslancev, pa tudi drugih izpostavljenih funkcionarjev," je dejal glede kritik, ki prihajajo tudi iz strankinih lastnih vrst.

Upad javnomnenjske podpore SMC-ju je rezultat nekaterih bolečih ukrepov zategovanja pasu, ki pa so bili potrebni, je prepričan Cerar. Stranka je po njegovih besedah v politični prostor vnesla to, da napake priznajo, jih analizirajo in takoj reagirajo s popravljanjem.

Povezovanje z opozicijo
Kot novost, ki ga je v slovenski politični prostor vnesel SMC, pa je izpostavil tudi povezovanje z opozicijo in se ob tem obregnil ob stranko SDS: "Pa vendar opažam, da SDS nekako sama premalo išče to pot povezovanja, pot sodelovanja. In če se pač sama osami v nekem trenutku in to zavestno, kljub temu, da ji ponujamo roko na več načinov, potem seveda več kot to ne moremo storiti."

Predsednik vlade je dejal, da so v SMC-ju pripravljeni sodelovati z vsemi, razen z nekom, "ki ne spoštuje kulturnega političnega dialoga in ki nima osnovnih zavez do pravne države ".

Pogovor s predsednikom vlade