Cerar je poudaril, da je za Pomurje ostalo neporabljenega še kar nekaj denarja. Foto: BoBo
Cerar je poudaril, da je za Pomurje ostalo neporabljenega še kar nekaj denarja. Foto: BoBo
Vlada je obiskala Prekmurje

Cerar je ob koncu obiska naznanil, da bo vlada v DZ poslala predlog, da se za dve leti podaljša zakon o Pomurju, saj je ostalo neporabljenih še okoli 13 milijonov evrov. "To potem omogoča tudi državi, da lažje priskoči na pomoč. Če je okolje samo dovolj iniciativno, proaktivno, inovativno in dejavno, potem je tudi vladi lažje pomagati," je dejal Cerar, ob tem pa priznal, da je pot do stanja, ki si ga vsi želimo, še pred vsemi nami.

V dveh dneh je vladna delegacija dobila veliko predlogov, ki jih bodo obravnavali, obenem pa so namenu predali tudi nekaj pomembnih naložb (cestni podvoz v Murski Soboti, odprtje urgentnega centra v murskosoboški bolnišnici), je dodal Cerar. Šest prenovljenih cest bodo v uporabo predali še letos, v skladu z načrti pa poteka tudi modernizacija železniške proge Pragersko-Hodoš.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je pojasnil, da bodo v proračunu za prihodnje leto za izvajanje omenjenega zakona zagotovili 5,8 milijona evrov, v letu 2017 pa še 3,8 milijona evrov. O tem, zakaj zakonskih obveznosti niso izpolnili že do zdaj, je minister danes dejal, da denarja ni bilo dovolj. Ob tem je izrazil upanje, da bodo rezultati v regiji po izpolnitvi vseh obveznosti še nekoliko boljši, predvsem kar zadeva dodatno zaposlovanje.

Vlada je obiskala Prekmurje