Na MF-ju menijo, da za prošnjo po pomoči še ni potrebe. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na MF-ju menijo, da za prošnjo po pomoči še ni potrebe. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pličanič meni, da je proračun realen. Foto: BoBo
Matjaž Han
Han meni, da Janša Bruslju svetuje ukrepe, ki so propadli že v Grčiji in na Cipru. Foto: MMC RTV SLO
Janša poziva k prošnji za pomoč


"Trenutno še ni potrebe, da bi o tem razmišljali. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da naredimo proračun, kot mora biti, da je ustrezno naravnan - takšen mislim, da je. In da, ko dobimo rezultate bank, naredimo postopek, kako to tudi financirati," se je na novinarski konferenci po seji vlade na izjave Janeza Janše, da naj vlada čim prej zaprosi za mednarodno pomoč, odzval finančni minister Čufer.


Rezultate stresnih testov bank pričakuje konec novembra. Takrat se bo videlo, koliko denarja bo morala država zagotoviti za sanacijo bank.

Erjavec: Janša ne bi tako govoril, če bi bil premier
Na Janševe besede sta se po seji vlade odzvala tudi ministra za zunanje zadeve in za pravosodje, Karl Erjavec in Senko Pličanič. Če bi bil Janša predsednik vlade, gotovo ne bi dal takšnih izjav, je menil Erjavec. "Glede na to, da udobno sedi v opoziciji, si pa to lahko privošči," je dodal.
Po Pličaničevi oceni pa je šla Janševa izjava v smeri, da proračun ni realen. Pličanič meni, da je proračun realen, "res pa je, da je Slovenija v težkem položaju in se bomo morali vsi skupaj, z opozicijo vred, zelo potruditi, da se izkopljemo iz te situacije".
V PS-ju pa so zapisali, da verjamejo, da si Janez Janša "iskreno želi 'prihoda trojke' v Slovenijo, saj je bil že prej podaljšana roka takšne politike". Med drugim so zapisali še, da Janša o nerealnih proračunih nima kredibilnosti govoriti, saj je marca letos za seboj pustil letošnji proračun, "ki je bolj podoben prostemu spisu kot pa resnemu načrtu prihodkov in odhodkov" države.

Han Janši očital spremembo stališč
Po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana pa Janša prihoda trojke ne le napoveduje, temveč tej tudi brezplačno svetuje tisto, kar v Grčiji in na Cipru ni dalo rezultatov. Sam ocenjuje, da je Slovenija v boljšem položaju, kot se govori. Zato SD zavrača stališča špekulantov, ki "v imenu svojih interesov prodajajo teze, da je pred vrati trojka".

V izjavah Janše in nekaterih drugih v zadnjih tednih ne gre več toliko za stališče kot pa za vedeževanje o črni prihodnosti za Slovenijo, je na novinarski konferenci v DZ-ju ocenil Han. Vodja poslancev SD-ja je Janši očital tudi spremembo stališč glede prošnje za mednarodno pomoč.

"Treba se je zavedati, da z vstopom v mehanizem ne bosta več vlada oz. DZ tista, ki bosta odobrila zadnjo različico predloga posamezne reforme," je Janša po navedbah Hana dejal pred letom dni. Poleg tega pa je prvak SDS-a še posvaril, da bo katera koli slovenska vlada mnogo bolj socialna kot najmilejši diktat trojke.

Han tako upa, da za zdaj trojke pred vrati Slovenije ni. Poudaril je še pomen politične stabilnosti in dejal, da bi, "če bi želeli iz vlade in izkoriščali svojo moč", stabilnost lahko porušili in "takoj poklicali trojko".

Janša poziva k prošnji za pomoč