Predsednik državnega zbora mora novelo zakona o visokem šolstvu pred objavo v uradnem listu poslati v podpis predsedniku države Janezu Drnovšku. Foto: RTV SLO
Predsednik državnega zbora mora novelo zakona o visokem šolstvu pred objavo v uradnem listu poslati v podpis predsedniku države Janezu Drnovšku. Foto: RTV SLO
Študentska organizacija
Študenti nameravajo predlagati tudi ustavno presojo novele zakona o visokem šolstvu. Foto: RTV SLO

V državnem zboru bodo upoštevali le obrazce, katerih podpis in identifikacija podpisnika sta bila ugotovljena na upravnih enotah, teh pa je 15.751. Poleg teh je študentska organizacija vložila še okoli 35.000 podpisov, ki so bili zbrani prek spleta, ki pa so po Cukjatijevih besedah neveljavni.

Cukjati zato ne razume, zakaj jih je Študentska organizacija zasula s toliko podpisi, hkrati pa ni vložila zahteve za razpis referenduma, kot to določa zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Na neveljavnost podpisov opozarja tudi strokovnjak za ustavno pravo Miro Cerar, ki se strinja, da je del zakona, ki ureja postopek zbiranja podpisov pred upravnimi enotami do neke mere neustaven in je bil zato spoznan za neustavnega, a zakonodajalec zakona še ni uskladil z ustavo. Zato morajo državni organi ravnati po veljavnem zakonom, ki določa, da mora biti obrazec, ki izraža podporo za sklic referenduma, podpisan osebno, pred pristojnim organom, ki vodi evidenco volilne pravice.

ŠOS: Preučili bomo možnost priznanja podpisov
Na Študenstki organizaciji Slovenije nameravajo preučiti možnost priznanja podpisov. Njihova glavna utemeljitev je, da način zbiranja podpisov izključno na upravnih enotah onemogoča volilno pravico državljanom, ki ne morejo osebno priti na upravno enoto zaradi uradnih ur upravnih enot, službenih obveznosti in študijskih dejavnosti.

V študentski organizaciji pa še vedno ne izključujejo možnosti ustavne presoje novele zakona o visokem šolstvu ter uredbe o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja.