Praznovanje 1. maja se je začelo že v sredo zvečer s kresovanji po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO
Praznovanje 1. maja se je začelo že v sredo zvečer s kresovanji po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO
Delavec v kitajski ladjedelnici
Po skoraj vsem svetu se na 1. maj bojujejo za pravice delavcev. Foto: EPA
Naj živi praznik delavcev!

Delavci po Sloveniji in po svetu s številnimi prireditvami, budnicami in postavljanjem mlajev zaznamujejo svoj praznik.

Sinoči so po vsej državi zagoreli kresovi. Največja kresovanja so pripravile sindikalne organizacije, ki opozarjajo, da je praznik dela še vedno aktualen. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je zbrane nagovoril na ljubljanskem Rožniku in na državo in delodajalce naslovil zahteve delavcev. Delavci od delodajalcev terjajo višje plače, od države pa več socialnega dialoga in odpravo krivičnih davkov.

Praznovanja se bodo nadaljevala tudi danes, slavja bodo organizirali po vsej Sloveniji. Na osrednji prireditvi v Ljubljani, ki bo potekala na Rožniku, bo dopoldne zbranim spregovoril župan Zoran Janković, na Snežnem stadionu v Mariboru pa bo udeležence prireditve nagovoril tamkajšnji župan Franc Kangler. V Debencu pri Mirni bo dopoldne govoril predsednik republike Danilo Türk, na Javorovici pri Šentjerneju bo slavnostni govornik predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Na Treh kraljih bo govornik minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, delavce v Ormožu pa je že nagovorila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.

Začetek z godbami, slavje ves dan
Tradicionalno se je praznovanje praznika dela začelo z godbami, ki so igrale delavske budnice. To tradicijo še vedno ohranjajo v številnih krajih po Sloveniji. Temu je nato sledil sprehod delavcev na bližnji hrib ali v gozd, kjer so se poveselili ob hrani in pijači. S sabo so nosili simbola prvomajskega praznovanja - nagelj in značko. V Sloveniji pa je za prvi maj poleg kresov značilen še en običaj - postavljanje mlaja.

Ste zakurili svoj kres ali se udeležili organiziranega? Ste ga ujeli?
Delite ga z nami na Vašem spletu.

Začetki v ZDA v 19. stoletju
Praznik dela so začeli praznovati leta 1890 v spomin na dogodke v Čikagu v ZDA leta 1886, ko so tamkajšnji delavci zahtevali osemurni delavnik, policija pa je proteste zatrla. V protestih je umrlo šest ljudi, praznik dela pa se je začel praznovati v njihov spomin. Praznovanje praznika dela poteka v številnih svetovnih državah, ne praznujejo pa ga v ZDA, od koder izvira. Američani se pravic delavcev spomnijo vsak prvi ponedeljek v septembru.

V Sloveniji se je praznik dela začelo praznovati šele v 20. stoletju, kot državni praznik pa je bil uzakonjen leta 1948.

Naj živi praznik delavcev!
Tako je priprave na kres ovekovečil naš uporabnik feniks13. Foto: feniks13