Društvo novinarjev Slovenije opozarja na vplivanje uprav in urednikov na delo novinarjev v nekaterih medijskih hišah. Foto: RTV SLO
Društvo novinarjev Slovenije opozarja na vplivanje uprav in urednikov na delo novinarjev v nekaterih medijskih hišah. Foto: RTV SLO

Pred 3. majem, svetovnim dnevom svobode tiska, društvo sporoča, da je svoboda medijev v Sloveniji načeta, s tem pa so načeti tudi temelji demokratične ureditve v državi.

Drnovšek o pritiskih na novinarje
Predsednik države Janez Drnovšek je ob tem dejal, da prihaja velikokrat do povezav med kapitalom, politiko in mediji; da se povežejo v nekih skupnih koristih, drug drugega pokrivajo in potem vse to skupaj še oblečejo, kot da gre za svobodo medijev. Dodal je, da se to poskuša tudi pri nas, novinarjem pa je naročil, naj sami povedo, kje je meja.

Novinarji so sicer po mnenju DNS-ja izpostavljeni osebnim diskreditacijam in grožnjam, da bodo odpuščeni oziroma premeščeni, ali pa jim grozi znižanje plače, če se ne bodo podredili zahtevam politično nastavljenih uprav in urednikov, kar je v nasprotju s slovensko ustavo ter z zakonoma o medijih in delovnih razmerjih.

21. člen zakona o medijih: Novinarjevega statusa v uredništvu se ne sme spremeniti ali kako drugače poslabšati zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo in profesionalnimi pravili, merili in standardi.
Društvo novinarjev Slovenije opozarja tudi na poseganje članov uprav v novinarsko avtonomijo v nekaterih medijskih hišah, čeprav so novinarji po določilih zakona o medijih pri svojem delu neodvisni in samostojni.

Po mnenju DNS-ja gre pri tem za načrtno in od predstavnikov oblasti usmerjeno delovanje. Novinarji tako vedno težje delujejo kot profesionalni informativni servis javnosti. DNS zato prosi javnost, naj pozorno opazuje dogajanje v novinarstvu, saj so neodvisni mediji eden izmed temeljev demokratičnega političnega sistema.