"Akcija v Vrtojbi je bila v soboto, 29. junija 1991. Po akciji v Rožni Dolini, je JLA v Vrtojbi pričakovala, da bo prišlo tu do našega delovanja. Položaj z vojaškega stališča je bil neprimerno slabši za napadalca – okolica prehoda je ravninska brez pravega kritja. Tudi pomoči civilistov ni bilo," se spominja Levpušček. Foto: RTV SLO

Kot smo že pisali, je Lisjak prepričan, da milica in teritorialna obramba na Primorskem prvi dan vojne nista opravili svoje naloge. Dejal je, da je nalogo opravil JNA, ko so vojaki reškega korpusa 27. junija zasedli mejne prehode z Italijo, pripadniki naših enot pa jim tega niso preprečili.

Naslednji dan, ko je TO začel izvajati protiukrepe, so poveljniki nameravali najprej zasesti radarsko postajo nad Novo Gorico, vendar se je Lisjak temu uprl, saj je menil, da akcija ne bi bila dovolj odmevna. Poveljstvu je predlagal napad na Rožno Dolino in poveljniki so se s predlogom strinjali. Povedal je, da je s svojo enoto osvobodil Rožno Dolino in dan kasneje še mednarodni mejni prehod Vrtojba.

"Mejni prehod so zasedli vojaki JLA"
Na njegove trditve se je odzval Julij Levpušček, ki je bil leta 1991 zaposlen na Upravi za notranje zadeve v Novi Gorici kot kriminalist. "V petek, 28. junija 1991, sem bil v dopoldanskem času v Rožni Dolini. Mejni prehod so dan prej zasedli vojaki JLA," je opisal.

"Akcije v Vrtojbi ni vodil S. Lisjak, kar je razvidno tudi iz opisa dogajanja v Vrtojbi v
zborniku 'Njim vsem pripada slava'. V Vrtojbi tudi ni bilo majorja M. Strojniča, (op. a. - kot napačno navaja S. Lisjak), bil je kapetan M. Strajnič, ki pa se ni predal Lisjaku, temveč pripadnikom posebne enote milice
," je navedel.

Kdo je razorožil vojake na Vrtojbi?
Dodal je še, da so Lisjak in njegova skupina prišli na prehod, ko so bili vojaki že razoroženi in so se že predali. V odzivu na Lisjakove navedbe je zatrdil, da se dogodke iz osamosvojitvene vojne potvarja in prikazuje napačno.

Za akcijo v Rožni Dolini in Vrtojbi je bilo podeljenih devet bojnih znakov Rožna Dolina - Vrtojba. Vse so dobili samo pripadniki samostojne bojne skupine, je pojasnil Levpušček.

"To bi bilo nekako razumljivo in pravično, če bi bilo to priznanje samo za akcijo v Rožni Dolini. Tam so bili nosilci akcije samostojna bojna skupina pod poveljstvom majorja Lisjaka in občan Drago Kosmač. Na zasluge Kosmača, ki ni prejemnik tega znaka, se vse prerado pozablja. V Vrtojbi pa so glavni delež prispevali pripadniki milice. Od samostojne bojne skupine sta v akciji sodelovala samo Venčeslav Hvala in Srečko Lisjak, ki sta prispela na mejni prehod Vrtojba šele po tem, ko so se vojaki in zvezni miličniki že predali meni in pripadnikom PEM-a," je poudaril.