V uradu predsednika republike zaradi utečene diplomatske prakse in resničnega prizadevanja, da bi Tomu Križnarju pomagali, ne želijo govoriti o podrobnostih predaje pisma. Foto: RTV SLO
V uradu predsednika republike zaradi utečene diplomatske prakse in resničnega prizadevanja, da bi Tomu Križnarju pomagali, ne želijo govoriti o podrobnostih predaje pisma. Foto: RTV SLO
Hamdija Blekič
Hamdijo Blekiča je predsednik Drnovšek pooblastil za reševanje Toma Križnarja iz zapora v Sudanu. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar
Tomo Križnar je v zaporu od konca julija. Foto: RTV SLO

Skušal naj bi doseči izpustitev Toma Križnarja, pripravljenost srečati se s sudanskimi oblastmi, če bi njegov obisk konkretno prispeval k rešitvi problema, je izrazil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, je poročala TV Slovenija. Križnarjev odvetnik je za Dnevnik zatrdil, da se Križnar počuti dobro in da je hvaležen za prizadevanja za njegovo izpustitev.

Dodal je, da sudanski mediji o Križnarju poročajo marsikaj, med drugim tudi to, da naj bi bil Križnar izpuščen v dveh dneh. S Križnarjevim uradnim odvetnikom Mahdžubom sta se dogovorila, da bosta glede podatkov o sodnem procesu bolj previdna, saj bi pretirana medijska pozornist lahko škodila Križnarjevemu procesu.

Blekič predal pismo Drnovška
Hamdija Blekič pa je v uradu sudanskega predsednika Omaraja Al Baširja predal pismo slovenskega predsednika Drnovška.

V uradu predsednika republike so po poročanju Radia Slovenija povedali le, da zaradi utečene diplomatske prakse in resničnega prizadevanja, da bi Tomu Križnarju pomagali, podrobnosti o predaji pisma ne morejo posredovati.

Gre za že drugo Drnovškovo pismo v primeru Križnar. Prvega je Drnovšek že v četrtek poslal sudanskemu sodniku, ki je vodil sojenje Križnarju, v katerem je predstavil namen Križnarjeve misije in izrazil pričakovanje, da ga bodo obravnavali kot prijatelja.

Rupel navezuje diplomatske stike
Na ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da se prizadevanja za Križnarjevo izpustitev nadaljujejo na ravni ministra Rupla in v Kartumu, o podrobnostih pa niso želeli govoriti.

Časopis Delo pa je poročal, da se je Dimitrij Rupel v torek po telefonu pogovarjal z visokim predstavnikom Evropske unije za Sudan Peko Havistom, ki naj bi izrazil pripravljenost pomagati pri reševanju Križnarjevega položaja. Rupel pa naj bi v torek navezal stike še z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso. Tudi on je obljubil, da bo poskusil posredovati.