Foto:
Foto:

Danes bo naša zgodovina stopila korak naprej, je na ljubljanskem Kongresnem trgu uvodoma dejal predsednik države Janez Drnovšek.
Ob polnoči bo Slovenija postala polnopravna članica Evropske unije. Veliko energije smo vložili v evropski projekt. Državo smo oblikovali tako, da bi v njej čim bolj veljala evropska pravila skupnega življenja: demokracija in uspešno tržno gospodarstvo.

In danes smo pred ciljem. Sanje iz leta 1991 postajajo resničnost. Ob polnoči bodo padle meje. Skupaj s 24 državami bomo stopili v evropsko prihodnost. Želim vam, nam, vsem čim uspešnejši in čim prijaznejši EU, je še dejal Drnovšek.

Janša: Smo na začetku nove poti
Prvak opozicijskega SDS-a je med govorom na ljubljanskem Kongresnem trgu izrazil mnenje, da je Slovenija na začetku nove poti. Do razpotja, pred katerim stojimo, naj bi nas po njegovem mnenju pripeljala strma gorska steza, posuta s skalami in porasla s trnjem.

Po besedah Janše pripadamo srečni generaciji, ki je lahko zaživela pod svobodnim soncem. Srečni generaciji, ki ji je uspela osamosvojitev in na tej podlagi povezava v EU in Nato. Med nalogami Slovenije je Janša omenil varno zavetje, v katerem bomo vzpostavili razumevanje med generacijami in dosegli spravo.