Gorenak je za opravičilo Fojkarju dobil pooblastilo vlade. Foto: BoBo
Gorenak je za opravičilo Fojkarju dobil pooblastilo vlade. Foto: BoBo

Vendar človeku je ta pravna država uničila enajst let življenja. Ali lahko po takem času potegnemo črto in rečemo, da je vse v redu?

Gorenak o tem, da je vse potekalo "po črki zakona"
Javno opravičilo Robertu Fojkarju

Gorenak se je po pooblastilu vlade v imenu države opravičil Robertu Fojkarju, ki je bil enajst let v neupravičenem kazenskem postopku, ki se je končal z oprostilno sodbo. Dogovor s Fojkarjem sta danes dosegla Gorenak ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, so zapisali na notranjem ministrstvu.
Po informacijah spletnega portala Siol.net naj bi Fojkar dobil 5.000 evrov odškodnine in obresti. Država naj bi poleg tega krila tudi stroške zagovornika.

"Zase lahko trdim, da sem največja žrtev slovenskega pravosodja, ker mi je tožilka podtaknila najnagnusnejši zločin," je na novinarski konferenci povedal Robert Fojkar in pojasnil, da je bil obdolžen pedofilije. "Sodnik me je trikrat oprostil, tožilka pa se je trikrat pritožila," je dejal in dodal, da je bil oproščen, ker ga na kraju zločina nikoli ni bilo.

Kaj je o primeru porekel KPK?
Kot je povedal, mu je tragedijo povzročila tožilka Branka Oven. "Ne sprejemam teze, da je delala po črki zakona, ker to enostavno ne drži. To je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, a iz meni neznanih razlogov svojih ugotovitev ni obelodanila ali celo podala priporočila, da ta oseba ni več primerna za opravljanje svoje odgovorne funkcije," je pojasnil. Po njegovih besedah je komisija dvakrat zahtevala nadzor nad delom tožilke, vendar niso ugotovili nič spornega. "Drugega nadzora niti niso izvedli, češ da komisija ni pristojna za nadzor dela tožilcev," je dodal.

Ovadbo zoper tožilko tožilstvo zavrglo
Fojkar je poleg opravičila in odškodnine zahteval še, da država prevzame pregon zoper omenjeno tožilko. Gorenak je dejal, da to ni v njihovi pristojnosti, zato so zadevo odstopili tožilstvu. Ovadbo zoper Ovnovo je vrhovno državno tožilstvo dodelilo v reševanje okrožnemu tožilstvu v Krškem, ki pa jo je zavrglo v približno dveh tednih, je pojasnil.

"Če bi v naši državi zlasti sodni postopki tekli tako hitro kot v nekaterih drugih državah, takšne zgodbe danes verjetno ne bi slišali," pa je izjavil Gorenak. Po njegovih besedah ne moremo ničesar očitati ne sodišču ne tožilstvu, saj je vse potekalo skladno z zakonom. "Vendar človeku je ta pravna država uničila enajst let življenja. Ali lahko po takem času potegnemo črto in rečemo, da je vse v redu?" je vprašal Gorenak in dodal, da vsekakor ne.

Po besedah Gorenaka bo dogovor s Fojkarjem v mediacijskem postopku na sodišču v Kranju uradno potrjen v prihodnjih dneh. Dodal je, da bodo sprožili vse postopke, da bo odškodnina tudi izplačana.

"Stigmatiziran, oropan dostojanstva"
Poslanka SDS-a Eva Irgl, ki je v prejšnjem sklicu vodila komisijo za peticije in človekove pravice, je na konferenci povedala, da se je s Fojkarjem srečala že večkrat. Po njenih besedah je zaradi dolgotrajnega kazenskega postopka stigmatiziran, oropan je bil osebnega dostojanstva, trpi pa tudi njegovo zdravje.

Vendar človeku je ta pravna država uničila enajst let življenja. Ali lahko po takem času potegnemo črto in rečemo, da je vse v redu?

Gorenak o tem, da je vse potekalo "po črki zakona"
Javno opravičilo Robertu Fojkarju