Poslanke in poslanci na 4. seji državnega zbora. Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanke in poslanci na 4. seji državnega zbora. Foto: DZ/Matija Sušnik

Sloveniji zaradi nepravočasne implementacije evropske direktive, ki velja že od leta 2014, za vsak dan neprenosa grozi 8.992 evrov kazni. Članice EU-ja so namreč morale evropsko direktivo, ki določa postopke za podeljevanje koncesij, v svoje zakonodaje prenesti do aprila 2016. Ker Slovenija tega ni storila v celoti, je Evropska komisija proti njej vložila tožbo in predlaga plačilo denarne kazni v vrednosti 8.992 evrov na dan. Zdaj poskuša DZ s sprejemom zakona prehiteti razglasitev sodbe, ko naj bi kazen začela teči.

"Predlog zakona za koncesije, ki se bodo podeljevale skladno s tem zakonom, določa predvsem, kako se koncesije podeljujejo, to je pravila glede postopkov izbiranja koncesionarjev, vsebino odločitve o koncesionarju, samo koncesijsko pogodbo in njeno spreminjanje v času trajanja pogodbe ter pravila glede izvajanja koncesije s podizvajalci," je v predstavitvi v DZ-ju pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Zakon medtem ne določa, na katerih področjih se koncesije podeljujejo in ne zavezuje koncedentov, da morajo koncesije podeliti. Koncedent lahko namreč svoje naloge vedno izvaja sam. Če pa se odloči za podelitev koncesije, mora pri izbiri koncesionarja slediti določbam tega zakona.

Kot je še dejal Dragonja, predlog zakona o postopku izbire koncesionarjev ne prinaša bistvenih novosti, saj že dozdajšnja zakonodaja določa javni razpis, znotraj katerega je treba utemeljiti tudi upravičenost podelitve posamezne koncesije.

Zadnji dan redne januarske seje državnega zbora. Foto: BoBo
Zadnji dan redne januarske seje državnega zbora. Foto: BoBo

Predstavitve strankarskih stališč

V predstavitvi poslanskih stališč so podporo zakonu napovedali v LMŠ-ju, SMC-ju, SD-ju, SAB-u, DeSUS-u in NSi-ju, ob tem pa so v SMC-ju, SAB-u in DeSUS-u finančnemu ministrstvu predlagali, naj razmisli o pripravi novega zakona, ki bi posamične koncesije uredil na enem mestu, v NSi-ju pa, naj bedi nad izvajanjem zakona in ga po potrebi optimira.

Da bi bilo smotrno, da se koncesije uredijo enotno za vse, z enakimi pravili za vse in transparentnim sistemom, je medtem dejal poslanec SDS-a Andrej Šircelj, ki je ocenil, da bo zakon povzročil nejasnosti in pravno negotovost v državi glede koncesij. Da bo zakon povzročil še več nejasnosti, so ocenili tudi v Levici in SNS-u.

Zakon ne velja za podeljevanje koncesije za rabo pitne vode

Zakon bo sicer veljal za koncesije, katerih vrednost je enaka ali višja od mejne vrednosti iz direktive, ki trenutno znaša 5,548 milijona evrov, in niso opredeljene kot izjema, za katere se zakon ne uporablja. Kot izjeme so npr. določene oskrba s pitno vodo, elektronske komunikacije, linijski potniški prevozi, področje obrambe in varnosti, negospodarske storitve splošnega pomena.

Potrdili novelo o zavarovalništvu

S 43 glasovi za in 11 proti so poslanci podprli novelo zakona o zavarovalništvu, katere cilj je zagotavljanje varstva zavarovalcev in potrošnikov, ne glede na distribucijske kanale. Novela v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o distribuciji zavarovalnih produktov, ki se je v EU-ju začela uporabljati oktobra.

Kot je v DZ-ju pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Dragonja, so ključne ideje novele določbe evropske direktive, ki se nanašajo na varstvo potrošnikov in zavarovancev, ki so s tem zakonom še dodatno zaščiteni predvsem z vidika postopka sklepanja zavarovalnih razmerij in ta zavarovalna razmerja se danes prodajajo po zelo različnih prodajnih oz. distribucijskih kanalih.

Potrdili novelo o reševanju bank

DZ je prav tako z 51 glasovi za in enim proti podprl novelo zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, s katero se v slovenski pravni red prenašajo spremembe evropske direktive o razvrstitvi nezavarovanih dolžniških instrumentov v primeru insolventnosti.

S poenotenjem pravil v vseh evropskih državah bo zagotovljena enaka presoja položaja upnikov banke. "To je pomembno, ker se sredstva upnikov po novih pravilih za reševanje bank lahko uporabijo za kritje izgub banke, vendar le v takšnem obsegu, da bo pri tem upoštevano načelo, da noben upnik zaradi tega ne sme biti na slabšem, kot bi bil v primeru, če bi šla banka v stečaj. To pa je mogoče zagotoviti le tako, da za vse države članice EU-ja veljajo enaka pravila o tem, kako se razvrstijo obveznosti banke za potrebe poplačila upnikov v primeru stečaja banke," je poudaril Dragonja.

Potrdili novelo o raziskovalni dejavnosti

Državni zbor je s 74 glasovi za in nobenim proti potrdil tudi predlog novele zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja in študija.

Z novelo zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva iz maja 2016 o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, prostovoljstva, izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk au pair.

DZ zavrnil predlog za razpis referenduma o migracijah

Poslanci so s 25 glasovi za in 54 proti zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o migracijah, ki sta ga v parlamentu vložila SDS in SNS. Gre za referendum o globalnem marakeškem dogovoru ZN-a o migracijah, ki ga tako ne bo.