DZ končuje redno junijsko sejo. Foto: DZ/Barbara Žejavac
DZ končuje redno junijsko sejo. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Ali bodo morali davkoplačevalci zaradi te pripojitve ponovno plačati od 40 do 50 milijonov evrov?

Marko Pogačnik, SDS

Popolnoma netransparentna poteza vlade daje sum, da je bilo treba pri pripojitvi Factor in Probanke nekaj prikriti.

Jernej Vrtovec, NSi
Pripojitev Probanke in Factor banke DUTB-ju v DZ-ju

Poslanci imajo za obravnavo priporočil SDS-a na voljo skoraj pet ur. Poslanska skupina SDS-a med drugim predlaga odstavitev ministra za finance Dušana Mramorja in sekretarja Metoda Dragonje, pa tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in tistih članov sveta banke, ki so sodelovali pri odločitvi o pripojitvi Probanke in Factor banke k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).
Potem ko je država za sanacijo bančnega sistema namenila že pet milijard evrov, v SDS-u opozarjajo, da se utegne ta številka še povečati. Bojijo se, da bodo morali davkoplačevalci reševati tudi DUTB, na katerega so bile iz saniranih bank prenesene slabe terjatve.
Bojazni poslancev SDS-a temeljijo na poročanju enega izmed spletnih portalov o sporočilu upravnega odbora DUTB-ja vladi iz letošnjega aprila, da bo slaba banka zaradi pripojitve likvidiranih Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo od 40 do 50 milijonov evrov, za kolikor naj jo država dokapitalizira.

"Ali bodo morali davkoplačevalci zaradi te pripojitve ponovno plačati od 40 do 50 milijonov evrov," je spraševal poslanec SDS-a Marko Pogačnik. "Vlada pričakuje, da bomo davkoplačevalci kar tako pogoltnili 50 milijonov evrov," pa je bil kritičen Anže Logar. Toliko smo že plačali za banke, da lahko pričakujemo maksimalno vladno preglednost, je opozoril.

SDS je zato pripravil vrsto priporočil. A možnost razrešitve finančnega ministra Dušana Mramorja in državnega sekretarja Metoda Dragonje kot tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in nekaterih članov sveta centralne banke so ob obravnavi priporočil zavrnili že člani odbora DZ-ja za finance.

SMC: Priporočilo bomo podprli
So pa navzoči na današnji seji DZ-ja večinoma napovedovali, da bodo podprli priporočilo vladi, naj državnemu zboru nemudoma posreduje poročilo DUTB-ja o pripojitvi obeh likvidiranih bank. "Priporočilo bomo podprli. Pravzaprav pa za to ni nobene potrebe, ker so dokumenti že bili posredovani," je dejal Dušan Verbič (SMC).

Bolj prepričan o smiselnosti sprejetja predloga SDS-a je bil Jernej Vrtovec (NSi). "Popolnoma netransparentna poteza vlade daje sum, da je bilo treba pri pripojitvi Factor in Probanke nekaj prikriti," je dejal in izrazil mnenje, da bi vlada s posredovanjem zahtevanih dokumentov upravičila nekaj odgovornosti.

Seznanitev s poročilom DUTB-ja o pripojitvi Probanke in Factor banke se zdi "pravilen korak v smeri ugotavljanja, kakšen bo končni račun te pripojitve, za katerega smo mislili, da je že plačan", tudi Mariji Antoniji Kovačič (DeSUS).

SD: Zaupajmo institucijam
Koliko bo državo stala "ta akcija pripojitve", zanima tudi Alenko Bratušek (NP), medtem ko se zdi Matjažu Nemcu (SD) sprejetje priporočila nepotrebno, saj da moramo imeti zaupanje v institucije, od njih pa vsi pričakujemo, da tega tudi opravičijo.

ZL: Večje koristi ne bo
V ZL-ju ne nasprotujejo sprejetju priporočila, a večjih koristi ne pričakujejo. Tako kot v vseh drugih bankah tudi slabe terjatve teh dveh zasebnih bank izvirajo iz obdobja prve Janševe vlade, je spomnil Luka Mesec in dodal, da so bile vse ključne odločitve v povezavi s sanacijo bank sprejete jeseni 2013. Za ugotovitev, ali so bile te odločitve pravilne in kdo je odgovoren za morebitne nepravilnosti, še ni prepozno, a s tega vidika se mu zdijo priporočila SDS-a brezpredmetna.

Dragonja je očitke o skrivanju informacij zavrnil. Pripojitev je bila izvedena pregledno in pretehtano na podlagi vseh potrebnih informacij in predhodnih odločitev. Izkazalo se je, da je to z vidika javnofinančnega vpliva najustrezneje, je dejal.

Potrdil je, da je upravni odbor DUTB-ja vlado opozoril, da bodo zaradi strožje metodologije potrebne dodatne slabitve prenesenih kreditnih postavk obeh bank, a te ne bodo presegle zneska bankama odobrene državne pomoči, ki je ostala še neizkoriščena. Poudaril pa je, da se je s to pripojitvijo kompleksnost poslovanja DUTB-ja povečala, zato bo treba zagotoviti, da bo deležen ustrezne podpore pri unovčevanju preostanka premoženja obeh bank.

Razrešitve Štefaneca ne bo
DZ bo predvidoma končal postopek o predlogu predsedniku republike Borutu Pahorju za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca. Mandatno-volilna komisija DZ-ja namreč tovrstnega sklepa, ki ga je predlagala skupina nepovezanih poslancev in poslancev NSi-ja, ni podprla.

Novela kazenskega zakonika
Najbrž bo zakonodajno pot končal tudi tretji poskus SDS-a za inkriminacijo potovanja v tujino z namenom terorističnih dejanj. Vlada namreč meni, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj kot kazniva določa nekatera dejanja, ki so kazniva že po veljavnem zakoniku, podobno pa so menili tudi koalicijski poslanci, ko so podoben predlog SDS-a obravnavali v preteklosti.



Ali bodo morali davkoplačevalci zaradi te pripojitve ponovno plačati od 40 do 50 milijonov evrov?

Marko Pogačnik, SDS

Popolnoma netransparentna poteza vlade daje sum, da je bilo treba pri pripojitvi Factor in Probanke nekaj prikriti.

Jernej Vrtovec, NSi
Pripojitev Probanke in Factor banke DUTB-ju v DZ-ju