Zunanji minister meni, da hrvaška s kršenjem schengenskega prostora krši tudi pravni red EU-ja. Foto: BoBo
Zunanji minister meni, da hrvaška s kršenjem schengenskega prostora krši tudi pravni red EU-ja. Foto: BoBo
Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović meni, da so Cerarjeve in Erjavčeve izjave nevarne. Foto: Reuters

Erjavec je svojo namero že dalj časa napovedoval, saj je prepričan, da gre pri hrvaških prehodih meje v Piranskem zalivu za vdore v t. i. schengensko območje. Slovenijo predvsem moti to, da "Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj," je še dejal Erjavec.

S tem pa Hrvaška, po mnenju Erjavca, krši tudi pravni red EU-ja. "Moje mnenje je, da dokler ne spoštuje schengena na območju Slovenije, to pomeni, da ne spoštuje pravnega reda Evropske unije. Mislim, da država, ki namenoma krši mednarodni pravni red in pravni red EU-ja, že sama po sebi ne izpolnjuje pogojev, da bi postala del schengena," je prepričan Erjavec.

Sicer pa Erjavec ob tem opozarja, da je Evropska komisija v primeru Poljske ukrepala z grožnjo z odvzemom glasovalne pravice, medtem ko so po njegovi presoji hrvaške kršitve pravzaprav hujše, saj predstavljajo "kršitev mednarodnega prava, prava EU-ja, negiranje ali pa ignoriranje vladavine prava", medtem ko je Poljska pravosodna reforma po Erjavčevem mnenju "težava notranje narave znotraj ene države".

Grabar-Kitarović poziva k pogovorom
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je dejala, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske implementacije arbitražne razsodbe. V pogovoru za Dnevnik hrvaške televizije je dejala, da se je o Erjavčevih izjavah že pogovarjala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, izjave pa ocenila kot zares nevarne.

Sicer pa Grabar-Kitarovićevo veseli Pahorjeva pripravljenost na dioalog, h kateremu poziva tudi preostalo slovensko politiko. Poudarila je, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske uveljavitve arbitraže. "Za to imamo odločnost, moč in kapacitete." Arbitraža pa je bila po njeni oceni kompromitirana in je kot taka absolutno v nasprotju z mednarodnim pravom.