"Nikoli ne predstavim nečesa, kar ne temelji na dobro dokumentiranih dejstvih. V svojih programih nikoli ne špekuliram," je zagotovil finski novinar Berglund. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na finsko razsodbo v zadevi Patria

"Sodišče očitno meni, da vodilni možje Patrie niso vedeli, kaj so počeli," je dejal v odzivu na odločitev sodišča, da tožilstvu sicer ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Slovenski vojski leta 2006, vendar pa da ostaja utemeljen dvom o tem, da ni bilo tako.

"Odločitev sodišča me je resnično presenetila. Sicer je še nisem v celoti prebral, a sem resnično presenečen zaradi trdnih pisnih dokazov v primeru," je dejal Berglund. A to na njegov dokumentarni film ne vpliva, meni. "Odločitev sodišča v kraju Hämeenlinna na noben način ne vpliva na mojo zgodbo iz leta 2008," je poudaril.


"Sem novinar. Nikoli ne špekuliram"
"Sem novinar. Zgodbo sem naredil na podlagi temeljite preiskave in vestnega novinarskega dela. Našel sem dokaze za vse, kar sem predstavil v oddaji. Nikoli ne predstavim nečesa, kar ne temelji na dobro dokumentiranih dejstvih. V svojih programih nikoli ne špekuliram," je zagotovil Berglund.

"Vendar pa se tu moj mandat konča. Nisem policist, ne tožilec, ne sodnik. Ti so očitno zdaj opravili svoje delo, veliko dela pa pravnike še čaka v naslednjih korakih," je v odzivu na današnjo sodbo še povedal Berglund.

Zgaga se strinja z Berglundom
Tudi slovenski preiskovalni novinar Blaž Zgaga, ki je Berglundu pomagal pri odkrivanju zgodbe v Sloveniji, je dejal, da sodba v "nikakršni meri ne more vplivati na oceno resničnosti ugotovitev" iz oddaje Resnica o Patrii. Spomnil je še na drugi del dokumentarnega filma Resnica o Patrii, ki je bil na finski televiziji YLE predvajan februarja 2012 in v katerem je vir informacij iz podjetja Patria "odkrito povedal, kako so se pogovarjali o podkupovanju pri velikih poslih".

Po njegovem mnenju pridržek sodišča, da obstaja utemeljen dvom, da ni bilo storjenega kaznivega dejanja, čeprav ni dovolj dokazov za obsodilno sodbo, "pritrjuje novinarskim ugotovitvam, da je bilo pri nakupu oklepnikov Patria veliko nepravilnosti". Ugotovitve potrjujeta tudi prvostopenjski obsodilni sodbi zaradi podkupovanja v Avstriji in v Sloveniji, je še dodal Zgaga.

Zadržani odzivi strank
Odzivi domačih strank so skopi. Medtem ko v PS-ju poudarjajo, da nepravnomočnih sodb ne komentirajo, v DL-ju in SLS-u pravijo, da ne komentirajo nobenih sodb. Za SD je pomembno, da se zgodbi pride do konca, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je izrazil upanje, da je finsko sodstvo neodvisno in da so sodbe korektne.

V NSi-ju sodbe ne komentirajo, dodajajo pa, da je sodbe treba spoštovati. Pričakovano pa so se do sodbe vsebinsko opredelili v SDS-u. Predsednik stranke Janez Janša se je na družbenem omrežju Twitter oglasil že dopoldne. Zapisal je: "Doseg Murgel prekratek za finska sodišča."

Odzivi na finsko razsodbo v zadevi Patria