Na tekmovanju iz prve pomoči so se ekipe preizkušale v različnih scenarijih. Foto: Janez Platiše
Na tekmovanju iz prve pomoči so se ekipe preizkušale v različnih scenarijih. Foto: Janez Platiše

Na tekmovanju je sodelovalo več kot 550 udeležencev, maskerjev in imitatorjev poškodb, sodnikov, prostovoljcev ter tekmovalcev.

Izven tekmovalnega dela sta sodelovali tudi ekipa Mestne občine Ptuj 1, ki je na lanskem državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in RKS zasedla prvo mesto in bo Slovenijo zastopala na FACE 2017, in grosupeljska ekipa, ki je zmagala na FACE 2015 v Bukarešti.

Prireditev je bila razdeljena na 23 točk, od katerih je 10 delovnih, druge pa so namenjene zabavi in počitku. Na delovnih točkah, ki se raztezajo od parka Tivoli pa do Ambroževega trga, imajo ekipe na voljo 10 minut, da pravilno oskrbijo ponesrečence.

Tako je na prvi točki makedonska ekipa prve pomoči pomagala dijakom, ki so se opiti vračali z zabave na maturantskem izletu. Pri tem je dijak, ki se je peljal z motorjem, padel in si poškodoval glavo, opraskal roke in noge, drugi je imel opekline po trebuhu, dijakinja pa je bila v nezavesti. Ekipa je ob žvižgu sodnika tekla na prizorišče, vodja ekipe je razdelil delo tekmovalcem in tako so sneli čelado motoristu, postavili nezavestno dekle v položaj za nezavestne ter oskrbeli rane ponesrečencem.

Različni scenariji nesreč
Na vsaki točki je tekmovalce tako čakala drugačna situacija, v tovarni Rog je bil denimo potres, na stari bencinski črpalki v bližini Fabianijevega mostu se je zgodil teroristični napad, na Mesarskem mostu pa se je pri snemanju filma o Prešernu zgodila nesreča.

Pri ekipah sodniki ocenjujejo njihov pristop, organiziranost, kako dobro oskrbijo ponesrečence in da pri tem na koga ne pozabijo, je povedal vodja ocenjevalcev Dorian Zabukovšek.

Tekmovanje poteka v okviru tridnevne mednarodne prireditve evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca FACE (First Aid Convention of Europe). Prireditev letos ob 150. obletnici delovanja Rdečega križa organizira Slovenija, so zapisali na spletni strani RKS-ja.