Madžarskega predsednika Aderja je sprejel Borut Pahor. Foto: Mojca Dumančič
Madžarskega predsednika Aderja je sprejel Borut Pahor. Foto: Mojca Dumančič
false
Predsednika sta obiskala vojaško pokopališče prve svetovne vojne v Solkanu. Foto: Mojca Dumančič

Slovenski predsednik Borut Pahor je Aderja sprejel na Cerju nad Mirnom pri Novi Gorici, kjer sta si ogledala tamkajšnji muzej. "Ader je prvi predsednik kake tuje države, ki je obiskal Cerje. Je tudi prvi, ki se bo odpravil po Poti miru. Upajmo, da bodo v prihodnje tudi drugi predsedniki obiskali ta spomenik in opomnik, ki skuša ljudi navdihniti z idejo miru, sodelovanja in sožitja," je po ogledu Cerja povedal Pahor. Dodal je, da je Ader na obisk prišel zaradi številnih madžarskih žrtev, ki so tako kot pripadniki drugih narodov tragedijo prve svetovne vojne plačale s svojim življenjem. "Naša skupna odgovornost je, da se spomnimo vseh, ki so umrli v teh bitkah," je poudaril Ader.

Zanamcem je treba predati sporočilo miru
Madžarski predsednik je pred prihodom na Cerje obiskal Italijo in ugotovil, da Italijani, Slovenci in Madžari zelo dobro ohranjajo spomin na čase izpred stotih let. Ader meni, da je našim zanamcem treba prenesti sporočilo prve in druge svetovne vojne ter s tem poskrbeti, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo.

Predsednika sta obiskala še Solkan. Mimo solkanskega mostu sta se sprehodila do vojaškega pokopališča iz svetovne vojne, kjer sta položila venec padlim vojakom.

Sicer pa sta se Pahor in Ader v okviru dneva evropskih parkov srečala že pretekli teden, in sicer skupaj z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Predsedniki so se sešli na tromeji na Goričkem.