Po Sabličevih besedah bodo faloti zdaj trepetali pred forenziki. Foto: BoBo
Po Sabličevih besedah bodo faloti zdaj trepetali pred forenziki. Foto: BoBo
Policiji povsem nov forenzični laboratorij

Fank je poudaril, da odprtje predstavlja enega izmed mejnikov na poti ustvarjanja zgodovine policije v Slovenji. Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) je namreč največja in tudi edina naložba slovenske policije v zadnjih desetih letih.

Dejal je, da so sicer občutki ob odprtju mešani, "saj na žalost spremljamo določena stališča, ki porajajo dvom o neodvisnosti in strokovnosti te institucije". Prepričan pa je, da bo dokazovanje z delom pripomoglo k temu, da bo tudi delo forenzikov v prihodnje ovrednoteno tako, kot si to zaslužijo.

Zapravili precej manj denarja od načrtov
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je v svojem nagovoru poudarila, da sta ugled in zaupanje policije dolgoročna procesa, ki nista nastala čez noč. Sama je navdušena nad dobro hierarhično organiziranostjo in učinkovitostjo policije, predvsem pa nad njeno disciplino.

Ponovno se je zavezala, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da se materialne razmere na policiji izboljšajo. Pri tem je izpostavila sklep o novih zaposlitvah v policiji ter dodatnih 10 milijonov evrov, s katerimi bodo kupili opremo in delno prenovili vozni park.

Direktor NFL-ja Franc Sablič pa je pojasnil, da je bilo v stavbo vloženega precej manj denarja, kot so načrtovali. Kljub prvotno ocenjeni vrednosti 15 milijonov evrov sta gradnja in opremljanje stala le 11 milijonov evrov. "Pred leti so v policiji odzvanjale besede, da se bodo faloti bali policistov. Danes pa pravim, da se bodo tatovi, vlomilci in morilci bali forenzikov," je odprtje novih prostorov laboratorija sklenil njegov direktor.

Policiji povsem nov forenzični laboratorij