Pavlu Gantarju se referendumi o zakonih, kot je zakon o malem delu, ne zdijo najbolj smiselni. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Pavlu Gantarju se referendumi o zakonih, kot je zakon o malem delu, ne zdijo najbolj smiselni. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Pavel Gantar v komentarju na to, ali se mu zdi, da bo pobudniku uspelo zbrati zahtevano število podpisov

V svoji izjavi za medije je Pavel Gantar povedal, da so v roku prejeli eno primerno pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum o omenjenem zakonu. Pobudo, ki jo je vložila Študenstska organizacija Slovenije (ŠOS), je v skladu s postopki predal zakonodajno-pravni službi DZ-ja in ministrstvu za notranje zadeve, ki sta ugotovila, da je pobuda v skladu z zakonom.
ŠOS je pobudi priložil okoli 10.000 podpisov, vendar so preverili le nekaj več kot 2.500 podpisov, kolikor jih je potrebnih za vložitev pobude. V 35-dnevnem roku bodo morali tako študentje za prihod na upravne enote prepričati 40.000 volilnih upravičencev.

Vpliv praznikov
Zakon o referendumu po Gantarjevih besedah dopušča, da če 35-dnevni rok za zbiranje podpisov pade v čas med božičem in novim letom, pobudnik lahko vloži zahtevo, da se rok začne s 3. januarjem. To so na ŠOS-u tudi storili in njihovo pobudo je predsednik DZ upošteval. Povedal je še, da so pozneje pobudniki referenduma predlagali še, da se rok premakne še za teden dni, a se pri razpisu datuma za začetek zbiranja podpisov na ta predlog ni oziral.


Gantar je povedal, da je v pravilih za razpis referenduma omenjen tudi razumni rok. Prepričan pa je, da bo tudi s 3. januarjem časa za organizacijo na strani pobudnikov in na strani upravnih enot dovolj. Poleg tega se mu zdi tudi primerno, da se postopkov v povezavi z zakonom ne podaljšuje čezmerno. Ob vprašanjih novinarjev je izrazil prepričanje, da imamo v Sloveniji referendumov preveč, in izrazil tudi dvom o primernosti referenduma o zakonu o malem delu.

Rešitev za referendume?
"Referendumski dan je zelo lepa ideja, ampak praktično neizvedljiva," je Gantar zavrnil možnost, ki se je že nekajkrat omenjala v javnosti. Težavo vidi predvsem v zakonih, ki bi tako lahko čakali na svojo potrditev tudi skorajda vse leto. Za odvračanje pobudnikov od vlaganja pobud se nagiba predvsem k uvedbi kvoruma, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma. Tako bi se mu, denimo, zdelo primerno, da referendum ni veljaven, če se ga ne udeleži niti tretjina volivcev.

Konkretno pobudo je od ŠOS-a Gantar prejel 2. novembra, a jo je po vetu na zakon, ki ga je isti dan sprejel državni svet, odložil do ponovne obravnave v DZ-ju. Tako je pobuda znova postala relevantna, ko so poslanci 16. novembra potrdili odločitev, ki so jo sprejeli že 26. oktobra. Če bo ŠOS v roku zbral 40.000 podpisov, ima nato teden dni, da jih dostavi v DZ. Ta pa bo moral v prihodnjih sedmih dneh po tem določiti datum referenduma.
Pavel Gantar v komentarju na to, ali se mu zdi, da bo pobudniku uspelo zbrati zahtevano število podpisov