SVLR je na podlagi javnega naročila s podjetjem Pristop v začetku novembra 2010 sklenila pogodbo za promocijo pomurske regije, da bi privabili tuje in domače naložbe. S podjetjem Oikos pa je sklenila pogodbo za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji. Foto: Boris Cipot
SVLR je na podlagi javnega naročila s podjetjem Pristop v začetku novembra 2010 sklenila pogodbo za promocijo pomurske regije, da bi privabili tuje in domače naložbe. S podjetjem Oikos pa je sklenila pogodbo za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji. Foto: Boris Cipot
Henrik Gjerkeš
Nekdanji minister za lokalno samoupravo je dejal, da je Trobec Bučanova kot njegova državna sekretarka skrbela "za pravno-formalno pravilnost vseh dokumentov in pogodb ter pregledovala vse dokumente", preden jih je dokončno podpisal. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Trobec Bučanova obtožuje Gjerkeša, on njo

Na službi za lokalno samoupravo ne želijo dajati pojasnil o tem, zakaj so se odločili, da podjetjema Oikos in Pristop predlagajo sporazumno prekinitev pogodb. Kot pravijo, so podrobnosti stvar razmerij med pogodbenimi partnerji, zato bodo najprej "stvari razčistili" s podjetjema, šele nato bodo odločitev javno pojasnili.

Na Pristopu so, da predloga za sporazumno prekinitev pogodbe še niso prejeli, Jurij Kobal iz podjetja Oikos pa je dejal, da so ga prejeli, a šele danes, zato z njim še ni seznanjen in ga ne more komentirati. V obeh podjetjih zato za zdaj pravijo le, da bi si želeli s predstavniki vladne službe srečati, jim pojasniti svoja stališča ter se dogovoriti, kako naprej.

Na SVLR-ju molčijo o reviziji in pravnem mnenju
Neuradno naj bi bila podlaga za tako odločitev notranja revizija ter mnenje strokovnjakov s pravne fakultete, na SVLR-ju pa pri tem ne želijo povedati niti, ali je notranja revizija že končana ali ne. Mnenje pravne fakultete pa je bilo, kot so pojasnili, "kolegialno mnenje", za katerega niso namenili nobenih sredstev, zato njegove vsebine ne bodo komentirali. So pa potrdili, da je bilo mnenje ministrici v četrtek "posredovano ustno".

SVLR je na podlagi javnega naročila s podjetjem Pristop v začetku novembra 2010 sklenil pogodbo za promocijo pomurske regije, da bi privabili tuje in domače naložbe. Vrednost pogodbe je bila 598.200 evrov. S podjetjem Oikos pa je ob približno istem času sklenila pogodbo za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji v vrednosti 1.070.240 evrov.

Zaradi sumov klientelističnega in koruptivnega ravnanja državnega sekretarja Andreja Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, je ministrica Duša Trobec Bučan odredila revizijo pogodb, sklenjenih v okviru pomurskega zakona. Prvi, delni rezultati revizije so pokazali nepravilnosti, saj po navedbah ministrice v proračunu ni bil zagotovljen denar za izvajanje podpisanih pogodb.

Gjerkeš: Trobec Bučanova zavaja in podaja lažne informacije
Podpisnik pogodb, nekdanji minister Henrik Gjerkeš, je te navedbe zanikal in dejal, da je bilo v zadnjem času v javnosti veliko "zavajajočih in lažnih informacij, predvsem s strani sedanje ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duše Bučan Trobec".

Ponovil je, da je Trobec Bučanova kot njegova državna sekretarka skrbela "za pravno formalno pravilnost vseh dokumentov in pogodb in pregledovala vse dokumente", preden jih je dokončno podpial minister, in jih seveda tudi vračala službam, če je ugotovila njihovo neustreznost.

Pogodbe je podpisal, a zanje ne prevzema celotne odgovornosti
Kot podpisnik spornih pogodb, ki so bile sklenjene v okviru pomurskega zakona, prevzema objektivno odgovornost zanje, a dodaja, da je poskušal urediti sam proces pregledovanja, kreiranja in parafiranja dokumentov na način, da je bila možnost napak minimalna.

Dodaja, da ga pravna formalnost pogodb ni skrbela, ker je bila Trobec Bučanova kot strokovnjakinja za to zadolžena. Dejal je še, da bi bilo slabo zdaj ustaviti program za razvoj Pomurja, ki ga je potrdila tudi vlada.

Trobec Bučanova obtožuje Gjerkeša, on njo