51-letni Stanislav Veniger je bil direktor PU-ja Celje. Foto: BoBo
51-letni Stanislav Veniger je bil direktor PU-ja Celje. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata za generalnega direktorja policije predlagal Stanislava Venigerja, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Stanislav Veniger je svojo kariero začel kot policist, nato je postal prvi človek uniformirane policije, bil je tudi direktor celjske policijske uprave, zdaj pa službuje v mednarodnem Centru za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) v Ljubljani.

Goršek je podal odstop
Javni poziv je ministrstvo za notranje zadeve izdalo, ker je zdajšnji generalni direktor policije Janko Goršek na začetku avgusta podal odstop zaradi "določene stopnje razhajanja" med njim in notranjim ministrom Vinkom Gorenakom. Z ministrom imata po njegovih besedah različne poglede na to, kako naj bi vodenje slovenske policije potekalo v prihodnje.

Poleg Venigerja prijavljenih še pet
Na javni poziv za generalnega direktorja policije se je prijavilo šest kandidatov. Poleg pogojev, ki veljajo za vse javne uslužbence, morajo kandidati za novega direktorja policije izpolnjevati še vrsto posebnih pogojev. Kandidat tako ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja oziroma ne sme biti obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od treh mesecev. Prav tako ne sme imeti dvojnega državljanstva. Kandidati morajo imeti univerzitetno izobrazbo pravne, varstvoslovne ali družboslovne smeri in najmanj 15 let delovnih izkušenj na področju delovanja varnostnih organov. Hkrati pa morajo imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih mestih v javnem ali zasebnem sektorju.

Mediji so v zadnjem času sicer poročali, da ima največ možnosti za imenovanje na mesto generalnega direktorja policije Karol Turk, dozdajšnji namestnik direktorja policije, neuradno pa tudi prijatelj notranjega ministra Vinka Gorenaka. V policiji je zaposlen že 32 let.

Kakšen je postopek?
Mnenje, ki ga o kandidatu ministra poda komisija, je sicer ključno za njegovo imenovanje.

Pred predložitvijo predloga vladi mora minister pridobiti mnenje posebne avtonomne strokovne komisije o ustreznosti kandidata - to komisijo sestavljajo predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta, ki ga izmed državnih tožilcev, izvoljenih v ta svet, za vsak primer posebej imenuje državnotožilski svet, in priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, prava ali varstva človekovih pravic, ki ga za vsak primer posebej imenuje predsednik republike.

V postopku imenovanja generalnega direktorja policije komisija opravi razgovor s predlaganim kandidatom, svoje mnenje pa mora podati v 30 dneh po prejemu zaprosila. Omenjeno mnenje mora minister priložiti predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen.

Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.