Vlada se je po besedah notranje ministrice pri policijski stavki znašla v nezavidljivem položaju. Foto: BoBo
Vlada se je po besedah notranje ministrice pri policijski stavki znašla v nezavidljivem položaju. Foto: BoBo
Bo zaostritev policijske stavke vplivala na varnost?

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v intervjuju za Delo v zvezi s pogajanji med predstavniki vlade in policijskimi sindikati izrazila prepričanje, da bo kompromis mogoč. Upa pa, da se bodo pogajanja čim prej končala.

Vlada se je pri policijski stavki, ki poteka od 18. novembra, po njenih besedah znašla v nezavidljivem položaju. "Nakopičili so se primanjkljaji iz preteklih let, saj se v policijo ni vlagalo. Zato je podhranjena tako kadrovsko, materialno kot finančno. Spopadamo se tudi z neuresničenimi zavezami preteklih vlad, to so stari dolgovi, in kot resorna ministrica zahteve policistov razumem," je dejala in poudarila, da je aktualna vlada prva, ki se je resno odzvala na policijske zahteve, ker je za policijo naredila več kot pretekle vlade v zadnjih desetih letih skupaj.

Notranja ministrica se je tudi dotaknila morebitne rekonstrukcije vlade. Zatrdila je, da se v "notranjih krogih" v zvezi z rekonstrukcijo njeno ime ne pojavlja. "To so medijske špekulacije, jaz jih interpretiram tako, da delam dobro in da se z mano splača ukvarjati. Ne prepoznavam se v zgodbah o rekonstrukciji vlade," je poudarila.

O kritikah, da je pri nedavnih kriminalističnih preiskavah v državnem zboru, ki so potekale proti poslancu SDS-a Andreju Širclju zaradi njegovega dela v DUTB-ju, šlo za napad na neodvisnost zakonodajne veje oblasti, je Györkös Žnidarjeva dejala, da to ni bil primer zlorabe policije v politične namene.

"Policija kot organ v sestavi je popolnoma depolitizirana in operativno avtonomna. Postopek je potekal v skladu s predpisi, policija je delovala na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, ki je v tej fazi že presojal utemeljenost razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje," je pojasnila.

Györkös Žnidarjeva je zavrnila očitke, da je policija posegla v avtonomnost zakonodajne veje oblasti. "Ta je zagotovljena, a še vedno v okviru obstoječe zakonodaje. Primer kaže, da pravna država deluje, da delujeta načelo zakonitosti in načelo enakosti pred zakonom," je še dejala.

Bo zaostritev policijske stavke vplivala na varnost?