Plačilna sposobnost zavoda je letos zaradi splošne gospodarske krize dodatno zmanjšana, opozarja Guzej. Foto: MMC RTV SLO
Plačilna sposobnost zavoda je letos zaradi splošne gospodarske krize dodatno zmanjšana, opozarja Guzej. Foto: MMC RTV SLO

Zapisal je, da pogodbenim sodelavcem RTV SLO sicer zagotavlja enako plačilo za enako delo, ne more pa zagotavljati drugih ugodnejših pravic, ki jih posameznik dobi na podlagi delovnega razmerja. Kot je znano, je Sindikat novinarjev Slovenije pred dnevi v odprtem pismu, ki so naslovili na državni zbor in vlado, zapisal, da honorarni sodelavci RTV SLO nimajo nobene zaposlitvene perspektive. Opozorili so, da honorarnih delavcev v zaposlitvenih načrtih ni več niti za vzorec, načrti pa so, da bosta zavoda zapustila 102 redno zaposlena, na novo pa naj bi zaposlili samo dva delavca.

V zvezi z zahtevami po zaposlitvi dveh hononarnih sodelavcev, dnevnih urednikov na dnevnoinformativnem programu Televizije Slovenija, pa je Guzej dejal, da je bilo kljub slabemu finančnemu stanju v preteklih treh letih na novo zaposlenih 61 novinarjev, od katerih so bili skoraj vsi stalni honorarni sodelavci.

Dodal je, da je bil prvotni načrt zaposlovanja v letu 2009 zaradi varčevalnih ukrepov s 55 zaposlitev zmanjšan na 2 ter dodatnih 18 za potrebe sprejetih razvojnih projektov. Tudi to je razlog, da vodstvo ni sprejelo predloga za sklenitev pogodbe o zaposlitvi dveh dnevih urednikov.

Sicer pa je generalni direktor RTV SLO dejal še, da je plačilna sposobnost zavoda letos zaradi splošne gospodarske krize dodatno zmanjšana. Razlog za to je tudi prehod zavoda v plačni sistem javnega sektorja ter neizpolnitev obljube vlade, da bo stroške novega plačnega sistema sofinancirala iz proračunskih sredstev.

A. M.