Po mnenju odbora DZ-ja za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje razprava o izplačevanju odškodnin t. i. izbrisanim, ki so jo predlagali poslanci SDS-a, pred prejetjem nekaterih podatkov ni smiselna. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju odbora DZ-ja za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje razprava o izplačevanju odškodnin t. i. izbrisanim, ki so jo predlagali poslanci SDS-a, pred prejetjem nekaterih podatkov ni smiselna. Foto: MMC RTV SLO
Bransko Grims
Branko Grims (SDS) je ocenil, da gre pri predlogu koalicije za preložitev razprave za izmikanje in nedemokratično omejevanje razprave v DZ-ju z namenom, da bi se izognili 'vsebinski razpravi o tej pomembni tematiki'. Foto: MMC RTV SLO

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje DZ-ja tako ni opravil razprave "o izplačevanju odškodnin t. i. izbrisanim v višini 425 milijonov evrov", ki jo zahtevajo poslanci SDS-a. Odbor je namreč podprl sklep koalicije, da razpravo preložijo na eno od prihodnjih sej, dokler ne pridobijo nekaterih podatkov.

Po mnenju Mirana Potrča (SD) in drugih predlagateljev omenjenega sklepa bo namreč razprava o odškodninah smiselna šele, ko bo znano natančno število izbrisanih. Po besedah Potrča je tako bolje počakati, da jim komisija DZ-ja, ki preiskuje odgovornost za različne podatke o številu izbrisanih, posreduje poročilo o svojih ugotovitvah oz. številu izbrisanih. Prav tako po njegovem vedenju še ni pravnomočna nobena tožba za odškodnino, zato bi moral po njegovem odbor, preden opravi razpravo, pridobiti tudi podatke državnega pravobranilstva o številu pravnomočnih sodb.

Majdo Potrata (SD) pa je zmotil del predloženega gradiva, ki naj bi služil za obravnavo na odboru, in ga predlagatelji niso prevedli. Po njenem bi bilo treba omenjeno gradivo (gre za nepreveden članek Jutarnjega lista, v katerem je zapisana ugotovitev, da bi lahko izplačevanje odškodnin izbrisanim Slovenijo stalo okoli 425 milijonov evrov) prevesti, zato po njenem ta točka ne izpolnjuje pogojev za obravnavo.

Grims: Koalicija se izmika
Pred tem pa je Branko Grims (SDS) ocenil, da gre pri predlogu koalicije za izmikanje in nedemokratično omejevanje razprave v DZ-ju z namenom, da bi se izognili "vsebinski razpravi o tej pomembni tematiki". Slednjo želi koalicija po njegovem preprečiti zato, da ne bi "v trenutku, ko sprejemamo drugi rebalans proračuna, preveč bodlo v oči, da se brez težav zamahne z roko, ko gre za 425 milijonov evrov odškodnin izbrisanim, ne najde pa se pet milijonov za zaposlene v Muri, čeprav se s tem tvega več tisoč brezposelnih". Silven Majhenič (SNS) pa je ocenil, da se želijo izbrisani z odškodninami zgolj finančno okoristiti, nato pa "živeti naprej v svojih republikah".

Predlagatelji so sicer predlagali, da bi odbor na koncu razprave sprejel tri sklepe, s katerimi bi opozorili, da obstaja resna nevarnost za zlom slovenskega finančnega sistema na račun izplačevanja odškodnin izbrisanim, istočasno pa bi ministrstvo za notranje zadeve pozval, "naj takoj preneha izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim".