DZ (arhivska slika). Foto: DZ/Matija Sušnik
DZ (arhivska slika). Foto: DZ/Matija Sušnik

Zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije je državni svet prejel marca, nato je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič na podlagi mnenja parlamentarne zakonodajnopravne službe pozvala k dopolnitvi, a v državnem svetu vanjo niso privolili.

Po neuspelem predlogu za širitev dnevnega reda tokratne redne seje DZ-ja je skupina poslancev SDS-a s prvopodpisano Jelko Godec v torek vložila zahtevo za sklic izredne seje.

Predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi bo obravnavan po skrajšanem postopku

Kolegij predsednice DZ-ja je sklenil, da bodo predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi obravnavali po skrajšanem postopku. Za so glasovali poslanske skupine Svobode, SD-ja, Levice in poslanec narodne skupnosti, proti pa sta bili poslanski skupini SDS-a in NSi-ja.

Predlog, ki ga je v DZ vložila Klakočar Zupančič, uvaja predhodni preizkus zahteve za parlamentarno preiskavo na ustavnem sodišču, če bi zakonodajnopravna služba DZ-ja ugotovila, da obstaja dvom o ustavni dopustnosti zahteve za parlamentarno preiskavo.

Klakočar Zupančič je pojasnila, da gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve, ki zakon dopolnjujejo z dvema odločbama ustavnega sodišča iz leta 2021 in iz leta 2011, ob tem pa predlog sledi tudi priporočilom Evropske komisije s področja delovanja pravne države.