Slovenska in hrvaška vlada bosta sporazum potrdili na skupni seji v Zagrebu. Foto: RTV Slo
Slovenska in hrvaška vlada bosta sporazum potrdili na skupni seji v Zagrebu. Foto: RTV Slo
Zbralo se je 450 delegatov.
Sanader se je udeležil kongresa v Portorožu. Foto: RTV Slo

Predstavniki obeh držav naj bi jo v desetih dneh dokončno oblikovali, sporazum pa bosta nato obe vladi potrdili na skupni seji v Zagrebu najpozneje do konca junija.

Janša in Sanader sta se srečala v Portorožu ob robu kongresa SDS-a, kjer sta se pogovarjala tudi o hrvaškem približevanju EU-ju in usklajevanju sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Slednjega naj bi prav tako potrdili na skupni seji vlade, ko naj bi začela delovati tudi mešana zgodovinska komisija.

Dokočne meje še ne bo
Sanader je poudaril, da sporazum o izogibanju incidentom ne bo pomenil dokončnega dogovora o meji med sosedama, slovenski vladi pa se je zahvalil za podporo Hrvaški pri približevanju EU-ju. Kot predsednik HDZ-ja se je v Portorožu udeležil tudi kongresa SDS-a, poznaje pa se je z Janšo sestal še na delovnem kosilu.

Incident na Muri
Kot je znano, je zadnji incident na meji pretekli teden sprožila hrvaška stran z zaplembo slovenskega broda na reki Muri pri Hotizi in namestitvijo boje za označitev školjčišča v delu Piranskega zaliva, ki je sicer pod nadzorom slovenske policije.