Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška pogovori zdaj prehajajo v
Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška pogovori zdaj prehajajo v "neki odločilen čas", ko bosta obe strani morali sprejemati odločitve. Foto: BoBo

Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška pogovori zdaj prehajajo v "neki odločilen čas", ko bosta obe strani morali sprejemati odločitve.

Pogajalski strani poteka pogovorov ne komentirata, sta pa obe ponudili svoje približevalne predloge. O vsebini pogovorov v izjavi novinarjem ob robu obiska Muzeja slovenske policije nista želela govoriti niti Goršek niti minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Goršek je izrazil upanje na "zdravorazumsko" sprejemanje odločitev, saj treba po njegovih besedah upoštevati vse razsežnosti težave, v kateri so se znašli.

Goršek ne pristaja na metodo izsiljevanja
Prvi mož policije se bo vedno zavzemal za izboljšanje dela policistov in kriminalistov, je dejal. "Zelo slab vodja policije pa bi bil, če ne bi želel videti vseh težav, s katerimi se naši kriminalisti in policisti srečujejo na terenu," je dodal.

A hkrati se Goršek ne strinja z zdajšnjim načinom doseganja ciljev, torej zaostrovanjem stavke in zbiranjem podpisov za referendum. Tiste zadeve, ki so specifične za policijski poklic in sindikati nanje opozarjajo, Goršek podpira, ne strinja pa se s poseganjem v zakon za uravnoteženje javnih financ. Prepričan je, da je treba sindikate poslušati, a hkrati ne pristaja na metodo izsiljevanja. Še dodatno zaostrovanje stavke pa bi po njegovem mnenju lahko dolgoročno vplivalo na varnostne razmere.

Gorenak pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se mu zdi upravičeno, da policisti napovedujejo referendum - dejal je, da v času pogajanj tovrstnih izjav ne bo dajal. Pojasnil je le, da so policisti pri plačah sestavni del javnega sektorja, in ko se eno skupino javnih uslužbencev izvzame, sistem razpade.

Glede vseh vprašanj okoli položaja in opreme policistov je Goršek dejal, da bi se morale odločitve sprejemati že prej. V času, "ko se iztekajo ure", pa je zelo težko izvajati kakršna koli pogajanja. Kot zagotavlja, si na policiji prizadevajo, da bi v okviru pogajanj našli neko skupno rešitev.

Gorenak: Policija ni nikoli imela posebno dobre opreme
Na vprašanje, ali je bil položaj policistov po njegovem mnenju kdaj boljši, je Goršek odgovoril, da je med zaposlenimi v policiji vedno bil občutek, da so postavljeni na stranski tir. "Če smo se primerjali z drugimi deli javne uprave, so za policijo padale drobtinice", je menil. Zdaj pa se je po njegovih besedah začelo obdobje, "ko tudi tisti pokrov, ki je na vrhu, ne prenese več pritiska". "Če bi se te težave reševale v nekem doglednem času, meni verjetno ne bi bilo treba odgovarjati na ta vprašanja," je sklenil prvi mož policije.

Tudi notranji minister je priznal, da policija "ni nikoli imela posebno dobre opreme". Zato je policija danes po njegovih besedah "tam kjer je", saj bi lahko bila na boljšem.