Foto: Twitter/Janez Janša
Foto: Twitter/Janez Janša

"Ozemeljska celovitost ter spoštovanje obstoječe ustavne ureditve z upoštevanjem enakih vatlov za vse temelj za sožitje njenih narodov in razrešitev aktualnih dilem. Prihodnost v polni suverenosti BiH in članstvu v EU-ju," je na Twitterju po srečanju zapisal Janša.

Dodik je slovenskega premierja seznanil z zavezanostjo Republike Srbske za ohranitev daytonskega sporazuma in vrnitvi pristojnosti, ki so v skladu s tem sporazumom in ustavo BiH-a, poročanje RTRS-a povzema Tanjug in dodaja, da sta se Dodik in Janša pogovarjala tudi o več drugih temah.

Dodik se je predtem v Banjaluki sešel tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Zaskrbljenost zaradi napovedane ustanovitve vojske Republike Srbske

Srečanje poteka nekaj dni po objavi poročila o razmerah v BiH-u, ki ga je napisal novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt. "Bosna in Hercegovina se spoprijema z največjo grožnjo svojemu obstanku po vojni," je prepričan. Za to krivi predvsem politično vodstvo bosanskih Srbov, ki ves čas grozi z odcepitvijo in napoveduje ustanovitev vojske Republike Srbske. Tega po Dodikovem prepričanju daytonski sporazum ne preprečuje.

Po poročanju dopisnika RTV Slovenija Boštjana Anžina sicer Dodikove grožnje o odcepitvi niso nič novega, saj Bosno in Hercegovino ves čas razglaša za nedelujočo državo, ki bi ji z mirnim razhodom naredili uslugo.

Opogumil ga je tudi domnevni non-paper o načrtih za novo risanje meja, ki je politični parket razburjal pred meseci. Ta je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oz. "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH-a ter združitev Kosova in Albanije.

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, ki se je medtem julija že začelo, pomagal širiti tudi slovenski premier Janša, kar je ta zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama.