V SDS-u so prepričani, da ima Janša še vedno poslanski mandat. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da ima Janša še vedno poslanski mandat. Foto: BoBo

"V konkretnem primeru strogo formalno sicer res ne gre za spor o potrditvi mandata (mandat je pritožniku bil potrjen) temveč za odvzem mandata (natančneje ugotovitev o prenehanju mandata), kar pa je po svoji vsebini glede na razloge odvzema, ki so nastali že pred potrditvijo mandata oziroma že pred potrditvijo kandidature, v konkretnem primeru, vsebinsko povsem izenačeno. Odvzem mandata posega v samo bistvo volilne pravice, zato mora biti pritožniku zagotovljeno učinkovito pravno sredstvo, ki pa ga pritožniku lahko zagotovi le ustavno sodišče," je razvidno iz dokumenta, poslanega na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče se na pritožbo še ni odzvalo, po podatkih spletnega Žurnala24 niti še ni dodeljeno konkretnemu sodniku.

Janša kot edini izmed trojice obsojenih v kazenski zadevi Patria, zaradi katere prestaja dveletno zaporno kazen in zaradi katere je bil ob svoj poslanski mandat, svojega dela sodnih stroškov še ni poravnal, zato je ljubljansko okrajno sodišče sprožilo postopek prisilne izterjave, pa poroča Delo. Janša mora plačati nekaj več kot 5.700 evrov stroškov.

Ker tega še ni storil, je kazenski oddelek okrajnega sodišča v Ljubljani finančno-računovodski službi sodišča že posredoval sklep o omenjenih stroških, opremljen s klavzulo o pravnomočnosti in izvršljivosti. Finančno-računovodska služba pa je poslala predlog za izvršbo na carinsko upravo, pri čemer le-ta zahteva, naj sodišče predloga za izvršbo ne vloži prej kot v 45 dneh po nastopu izvršljivosti.