Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na Hudem polju pri Vojskem se je udeležila počastitve spomina na partizanske bolnišnice. Foto: Sabina Zonta
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na Hudem polju pri Vojskem se je udeležila počastitve spomina na partizanske bolnišnice. Foto: Sabina Zonta

Na Hudem polju pri Vojskem so počastili spomin na partizanske bolnišnice. Na današnji dan leta 1944 so iz Loške doline prepeljali slovenske ranjence v bolnišnice v Italiji in drugod.

Ranjence so v 14-dnevni humanitarni operaciji v Loško dolino prepeljali iz treh partizanskih bolnišnic - Franje, Pavle in iz Davče. Približno 140 kilometrov dolg pohod so varovale partizanske sile, angažiran je bil skoraj celoten deveti korpus, okoli 5.000 borcev, je povedala Ljubica Jelušič. Ministrica meni, da je bila to največja humanitarna operacija v drugi svetovni vojni.

Od avgusta leta 1944 do konca vojne so v zavezniške bolnišnice prepeljali okoli 2.000 ljudi z našega ozemlja. Po ministričinih besedah je na slovenskih tleh med drugo svetovno vojno delovalo okoli 120 partizanskih bolnišnic.

Jelušičeva: Humanost in pogum vtkana v Slovensko vojsko
V svojem nagovoru je Jelušičeva poudarila vrednote poguma, vztrajnosti in humanosti, ki jih je mogoče videti v tej akciji. Povedala je tudi, da so te vrednote del Slovenske vojske tudi danes. Ponotranjenost teh vrednot v vojski se po njenih besedah kaže "navsezadnje tudi v tem, da poskušajo razviti svoje lastne zdravstvene zmogljivosti".

Ob počastitvi tega dogodka se je Jelušičeva vprašala, ali so te vrednote humanosti, ki so bile tako očitne med osebjem v partizanskih bolnišnicah, tudi danes še vtkane v zdavniški zbor slovenskih bolnišnic.

Vrednote humanosti še vedno v zdravniškem zboru?
Meni, da je v naših zdravnikih še vedno zelo veliko požrtvovalnosti in humanosti, ki ju "poznamo skozi celotno zgodovino zdravniškega poklica". Prepričana je, da jim bo uspelo premagati tudi spore, ki se pojavljajo v zadnjih tednih, in bodo za bolnike poskrbeli svojemu poklicu primerno.