Bo slovenske barve zastopal Jernej Sekolec? Foto: MMC RTV SLO
Bo slovenske barve zastopal Jernej Sekolec? Foto: MMC RTV SLO
Jernej Sekolec
Jernej Sekolec je podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in od 22. junija letos tudi član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Foto: ZN (UNCITRAL)
Sekolec za arbitra?

Kacin (LDS) opozarja, da je slovenskega člana petčlanskega arbitražnega tribunala treba izbrati najpozneje 30 dni po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem, kar se bo zgodilo predvidoma decembra. Ker pa izbira in imenovanje arbitra poteka več mesecev, Slovenija resno tvega, da bo zamudila dani rok, čeprav bodo predčasne volitve decembra, dodaja.
"Kdaj potemtakem v Sloveniji smemo imenovati arbitra? Ko to dovoli SDS in Janez Janša osebno. Z drugimi besedami: Arbitra bom imenoval jaz ali pa ga ne bo!" piše Kacin.
Bo arbiter Jernej Sekolec?
Neuradno je danes v javnost prišla informacija, da se je na razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, prijavil univerzitetni diplomirani pravnik Jernej Sekolec.
Sekolec je nekdanji direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo OZN-a in generalni sekretar UNCITRAL-a (komisije ZN-a za mednarodno trgovinsko pravo). Trenutno je podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in od 22. junija letos tudi član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Je avtor številnih strokovnih del, je poročal časnik Delo.

"Sekolec je razbremenjen dogodkov pri nas"
Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude meni, da bi bila izbira Jerneja Sekolca, če se je na razpis res prijavil in bi ga predsednik države Danilo Türk posredoval poslancem državnega zbora v izvolitev, "izjemno dobra, pravzaprav ta hip sploh ne bi mogla biti boljša". "Gre za izjemnega, v mednarodnem prostoru priznanega strokovnjaka, ki je vrsto let služboval v tujini. Je odličen poznavalec arbitraž."

Udetu pa se zdi najpomembneje, da Sekolcu v slovenskem prostoru nihče ne more pripisati kakršnih koli političnih ozadij ali ga drugače osebno diskreditirati, saj gre za človeka, ki je povsem "razbremenjen dogodkov in razmer pri nas".

Do petka le ena prijava
30-dnevni rok za prijavo na razpis se izteče danes ob polnoči. Na ministrstvu za pravosodje pa so dejali, da so do petka prejeli le eno prijavo.

O kandidatu oz. kandidatih bo skladno z zakonom odločil predsednik republike, nato pa državni zbor. Naloga ministrstva je, da izvede razpis in vse popolne vloge posreduje predsedniku države, so še pojasnili.

Predsednik republike mora pridobiti tudi mnenje vlade in sodnega sveta. Njegovo odločitev o kandidatu bo moral nato z večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46, potrditi državni zbor.

Slovenski arbiter znan do septembra?
Kdaj se bo postopek končal, je težko napovedati, saj v zakonu za to ni določenih rokov. So pa na ministrstvu pojasnili, da celoten postopek imenovanja od razpisa do končnega odločanja v DZ-ju običajno ne traja dlje od treh, štirih mesecev. Pravosodni minister Aleš Zalar je ob objavi razpisa dejal, da bi slovenskega člana arbitražnega sodišča lahko dobili že septembra.

Slovenski arbiter bo eden izmed petih članov arbitražnega sodišča. Enega bo v arbitražno sodišče imenovala Hrvaška, še tri pa bosta državi izbrali s seznama kandidatov, uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo predstavila Evropska komisija.

Pavlihi Sekolec polepšal dan
"Današnja novica o kandidaturi Jerneja Sekolca za arbitra v slovensko-hrvaškem mejnem sporu mi je polepšala dan. Gospoda Sekolca poznam že skoraj dvajset let in ga izjemno spoštujem kot enega najboljših in mednarodno najuglednejših slovenskih pravnikov. Izvrstno obvlada kar nekaj tujih jezikov, od angleščine in španščine pa vse do esperanta.

Dr. Sekolec resda ni strokovnjak za pravo morja, vendar ima vse druge vrline in veščine, ki so morda še pomembnejše za vplivno delovanje v arbitraži, zlasti izjemen mednarodni ugled, ki bo še kako pomembne v razmerju do ostalih arbitrov. Zato njegovo kandidaturo absolutno podpiram in pričakujem, da ga bo predsednik republike predlagal državnemu zboru v izvolitev, ta pa bo to storil s plebiscitarno večino, saj je Sekolec za nameček popolnoma nepopisan politični list papirja," je zapisal pravnik Marko Pavliha.

Sekolec za arbitra?