Britansko zunanje ministrstvo priporoča dopust v Sloveniji, na Islandiji in Malti, po poročanju nekaterih nemških medijev bodo tarča teroristov plaže v Italiji, Španiji in Franciji. Foto: Reuters
Britansko zunanje ministrstvo priporoča dopust v Sloveniji, na Islandiji in Malti, po poročanju nekaterih nemških medijev bodo tarča teroristov plaže v Italiji, Španiji in Franciji. Foto: Reuters
Posebna ponudba - Slovenija najbolj varen dopust?

Ne samo Slovenci, tudi drugi Evropejci se sprašujejo, kateri kraj izbrati za varen dopust. V Veliki Britaniji se je na spisku najvarnejših turističnih destinacij znašla tudi Slovenija. V naši državi je, kot navaja britansko zunanje ministrstvo, sicer nekoliko poostren nadzor na mejah, predvsem na meji s Hrvaško, a stopnja ogroženosti je nizka. Nekoliko manj varna se britanskemu zunanjemu ministrstvu zdi Hrvaška, za katero so zapisali, da tam "obstaja podlaga za teroristične napade". Kar pa ne bo zmotilo okoli milijona Slovencev, ki bodo tudi letos svoj dopust preživeli pri sosedih. "Veliko povpraševanja je tudi za slovensko Obalo in zdravilišča, pa Črno goro in Albanijo," pojasni Jože Režonja iz agencije Relax.

Turisti hitro pozabijo
Teroristični napadi imajo kratkotrajen učinek, ugotavlja Svetovna turistična organizacija. Številke potrjujejo njeno teorijo. "Teden dni po napadih v Parizu je število prenočitev v tamkajšnjih hotelih upadlo za 30 odstotkov, čez mesec dni je bil padec le še 15-odstoten, danes pa je Pariz že na poti stare slave," pravi Režonja. Podobno je z Brusljem, doda Nika Vrhovnik iz agencije Palma: "V prihodnjih dneh imamo organizirane tri izlete, ki vključujejo ogled Bruslja, pa nismo imeli po terorističnih napadih nobenih odpovedi." Drugače je v Egiptu in Tuniziji. Čeprav so cene močno padle, turistov ni. Večina slovenskih agencij bo prva potovanja tja organizirala šele junija.

Agencije dobro pripravljene na izredne razmere
V primeru izrednih razmer, pa naj bodo to naravne ujme ali teroristični napadi, imajo agencije točna navodila za ukrepanje. Držijo se navodil lokalnih oblasti in slovenskega zunanjega ministrstva. "Z našimi predstavniki, animatorji in vodiči smo ves čas v stiku, sproti dobivajo navodila, kako ukrepati, poznajo tudi vse varnostne protokole," pravi Jože Režonja.

Vrnjen denar v primeru odpovedi
Če je potovanje iz kakršnega koli razloga odpovedano, so agencije dolžne potnikom vrniti denar. Pogosto jim ponudijo drugo potovanje. "Individualno pa rešujemo primere, ko se stranka in agencija ne strinjata o obstoju izrednih razmer," dodaja Peter Majerle iz agencije Kompas. Agencija sicer lahko odpove potovanje tudi, če se je nanj prijavilo premalo potnikov. To mora storiti najmanj sedem dni pred odhodom. "Če pa se program spremeni med samim potovanjem, lahko potrošnik zahteva povračilo stroškov za neizveden program," potnikom svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Prekiniti ali nadaljevati?
Če se zaplete pri poletu, so pravice potnikov odvisne od več stvari. Če gre le za manjšo zamudo, imajo pravico do hrane in osvežilnih pijač. Če pa gre za zamudo, daljšo od petih ur, ali pa odpoved poleta, mora letalski prevoznik potnikom ponuditi dve možnosti, pojasnjuje Štruclova: "Potniki lahko potovanje prekinejo ali pa ga nadaljujejo pod primerljivimi pogoji. Če potovanje prekinejo, mora prevoznik poskrbeti za njihov prevoz domov, vrniti jim mora kupnino, potnik ima tudi pravico do odškodnine." Če pride v kraju, v katerega bi moral potovati, do izrednih razmer, lahko potovanje odpove potnik. Prevoznik je upravičen le do dejanskih stroškov, še pravijo na ZPS-ju.

Katerim državam bi se bilo po priporočilu zunanjega ministrstva najbolje izogniti? Na koga se obrniti v primeru izrednih razmer? Kaj lahko za lastno varnost naredimo sami? Kako dobro je varovano ljubljansko letališče? Vabljeni k ogledu oddaje Posebna ponudba v priloženi videonovici.

Posebna ponudba - Slovenija najbolj varen dopust?