Pričanje Josipa Birkiča je v Zagrebu novinarjem predstavila Neva Miklavčič Predan (L) skupaj s predsednico Centra za razvoj demokracije Semino Lončar. Foto: RTV SLO
Pričanje Josipa Birkiča je v Zagrebu novinarjem predstavila Neva Miklavčič Predan (L) skupaj s predsednico Centra za razvoj demokracije Semino Lončar. Foto: RTV SLO
Josip Birkić
Birkić je v napadu dobil hude opekline. Foto: RTV SLO
Srečko Lisjak
Lisjak je zanikal obtožbe, da je šlo za vojni zločin. Foto: RTV SLO

Gre za prijavo zoper domnevno kršitev Ženevskih konvencij, ki naj bi jo slovenski teritorialci zagrešili med osamosvojitveno vojno leta 1991 na mejnem prehodu Rožna Dolina pri Novi Gorici.

Podlaga za prijavo je pismo hrvaškega državljana Josipa Birkiča, ki trdi, da se je kot vojak JLA-ja skupaj z dvema drugima vojakoma z dvignjenimi rokami skušal vdati, kljub temu pa so teritorialci nanje streljali in enega tudi ubili. Brkič trdi, da je bil proti njemi in kolegom storjen vojni zločin.

Predstavitev Birkićeve izjave v Zagrebu
Birkićevo pričanje je včeraj v Zagrebu novinarjem predstavila predsednica slovenskega Helsinškega monitorja Neva Miklavčič Predan. Predanova je povedala, da je Birkić v napadu dobil hude opekline, saj je bil v gorečem tanku, zato je zdaj 70-odstotni invalid. Semina Lončar iz Centra za demokracijo je poudarila, da sta bila v tem primeru kršena Ženevska konvencija in humanitarno pravo.

Birkića so po spopadu s hudimi opeklinami najprej prepeljali v Novo Gorico, takoj nato pa v Ljubljano, kjer so ga večkrat operirali. V pisni izjavi je sicer Birkić izrazil hvaležnost slovenskim zdravnikom, k opisovanju dogodkov pa ga je spodbudila javna razprava o skoraj sočasnih dogodkih na mejnem prehodu Holmec.

Tožilstvo se še ni odzvalo
Slovensko vrhovno tožilstvo se na obtožbe še ni odzvalo. Sporočili so, da bodo zadevo pojasnili po prvomajskih praznikih. Vojne zločine pa je za TV Slovenija zanikal predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije Srečko Lisjak. Zatrjuje, da je bila akcija izvedena profesionalno in z najmanj možnimi žrtvami.