Zdravniška zbornica ima okoli 10.000 članov. Foto: STA
Zdravniška zbornica ima okoli 10.000 članov. Foto: STA
Andrej Možina
Možina je z vlado vodil dokaj trdo retoriko. Foto: BoBo
Gordana Živčec Kalan
Živčec Kalanova v svoji obsodbi ne vidi ovire pri kandidaturi. Foto: BoBo
false
Zdravništvo v Sloveniji mora rešiti veliko izzivov. Foto: BoBo

Za Možino se je sprva ugibalo, ali se bo za predsedniško mesto sploh potegoval, a se je nato odločil za kandidaturo, ker da je še vedno veliko odprtih izzivov. Živčec Kalanova pa se je najprej želela potegovati zgolj za poslanski mandat skupščine zbornice. Zbrala je 10 podpisov, a se ni udeležila volilnega zbora, zaradi česar so njeno kandidaturo zavrnili. Potem pa se je na prigovarjanje kolegov, v štirih dneh je zbrala 69 podpisov podpore, odločila vstopiti v boj za predsedniški položaj.
Temne zgodbe zaznamovale mandat
Možina je bil na čelo zbornice izvoljen oktobra leta 2012, kjer je nasledil Živčec Kalanovo. Njegov mandat so med drugim zaznamovale zahteve po sprejetju standardov in normativov za delo zdravnikov, zahteve za višje zdravniške plače, odkrito kljubovanje zdravniških organizacij politiki pa tudi zgodbe o nepravilnostih in malomarnostih v zdravstvu.

V zadnjem času je tako večkrat glasno in ostro kritiziral odnos koalicije Mira Cerarja do reforme zdravstva, češ da vlada z njo zavlačuje, medtem ko se težave kopičijo, in pri njeni pripravi ne želi sodelovati z zdravniškimi organizacijami (vlada je po drugi strani zbornici očitala, da je prekinila dialog). Skupaj z vodjo zdravniškega sindikata Fides, Konradom Kuštrinom, pa se močno zavzema tudi za spremembo standardov in normativov dela zdravnikov, ki se po Možinovih besedah niso spremenili že od leta 1979. To je bil uradno tudi glavni razlog, poleg zahtev po izdatnem zvišanju plač zdravnikov, za enourno stavko zdravnikov pred dobrim letom dni, ki so jo v zbornici podprli. Zdravniške organizacije so zaradi po njihovem mnenju neurejenih razmer v zdravstvu ter predloga novega zakona o zdravstveni dejavnosti pred slabega pol leta od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zahtevale tudi odstop.
Možinov mandat so hkrati zaznamovale tudi temne zgodbe v zdravstvu, med katerimi je najbolj razvpit zagotovo primer Ivana Radana, ki je obtožen umora šestih bolnikov, njegov primer pa je trenutno na sodišču. Poleg tega je primer razkril še izredno slabe odnose na ljubljanski nevrološki kliniki, ki se še vedno niso uredili. Slabo luč je na zbornico vrgel tudi primer Igorja Bavčarja in kardiološke ordinacije Medicor. Čeprav so po Možinovih besedah strokovna mnenja pokazala, da je Bavčarjevo zdravje slabo, zaradi česar je moral prestati operacijo, se je v javnosti ustvaril vtis, da je Bavčar to zlorabil, da bi se izognil odhodu v zapor, zbornica pa proti zdravnici Metki Zorc ni želela uvesti strokovnega nadzora.
V času Možinovega mandata je bilo objavljeno tudi odmevno poročilo o razmerah na otroški srčni kirurgiji v letih med 2007 in 2014, ki je razkrilo, da je bila varnost bolnikov resno ogrožena, a da so se razmere od leta 2012, ki je bilo v središču presoje, vseeno bistveno izboljšale. Tu je tudi pomanjkanje anesteziologov v UKCM-ju, ki so ga z uvozom hrvaških zdravnikov omilili, a pogodbe z njimi že pregledujejo kriminalisti.

Glede konkurence si Možina želi le, da bi je bilo več, saj da, kakor je povedal za Delo, nizko število odraža slabo stanje duha v zdravstvu.

Obsojena znova kandidira
Živčec Kalanova je sicer veliko bolj razvpita kandidatka kot Možina. Julija lani je bila pravnomočno obsojena na 10-mesečno pogojno zaporno kazen s triletno preizkusno dobo zaradi zlorabe položaja, ker je insolventnemu podjetju Mabra (to je gradilo nove prostore zdravniške zbornice) kot v. d. direktorice izolskega zdravstvenega doma posodila 150.000 evrov javnega denarja. Tudi kot predsednico zbornice, ta položaj je zasedla maja 2008, so jo spremljale nenehne medijske zgodbe.

Dvakrat je članstvo zbornice glasovalo o zaupnici, enkrat na njeno pobudo, čeprav točka ni bila na dnevnem redu seje skupščine, in drugič na zahtevo ljubljanskega regijskega odbora zbornice. Obakrat je glasovanje prestala, kljub plohi očitkov. Zdravniki so Živčec Kalanovi med drugim očitali nepotizem in klientelizem (izdelavo glasila zdravniške zbornice Isis je, potem ko je postala predsednica, prevzel kar njen brat) in neprofesionalnost, saj ni opustila ambulantnega dela in funkcije, kot je obljubila. Veliko ogorčenja je sprožila tudi odločitev zbornice, da zdravnici umrlega Bora Nekrepa Zlatki Kanič izreče le opomin in trimesečno izobraževanje, namesto štirimesečnega odvzema licence. Med očitki so se znašli tudi aroganca, manipulativnost in krnjenje ugleda zbornice.

Živčec Kalan: Znam graditi
Živčec Kalanova je za MMC poudarila, da je kandidirala za poslanko skupščine, in čeprav je zbrala zadostno število podpisov podpore, ki jih je posredovala zbornici, ta o podpisih ni seznanila vodje volilnega zbora. "Zbornica me je v preteklih letih dobesedno "izbrisala", z delovanjem s položaja moči," je prepričana. Možini je ob tem v isti sapi očitala tudi verbalno in fizično grobost do nje ter zaposlitev Braneta Dobnikarja na mesto generalnega sekretarja zbornice, zaradi katerega mora po njenih besedah zbornica agenciji za varstvo konkurence plačati tudi 100.000 evrov.

Zbornici prav tako očita, da se na njej uveljavlja klientelizem, že uveljavljene dobre prakse pa da se ne izvajajo. Kot močan dejavnik pri odločitvi za njeno kandidaturo pa je izpostavila tudi to, da zbornica po njenem mnenju članstvu nudi premalo stanovske zaščite "tj. pravico biti slišan, pravico do pravičnega postopka, pravico do varnega delovnega okolja, v katerem bo lahko vsakdo anonimno poročal o odklonih in zapletih, brez strahu za takojšnjo obsodbo!" Ob tem je naštela še 11 projektov, ki so jih izpeljali pod njenim mandatom.

Na vprašanje, ali se ji zdi sploh higienično kandidirati za tako pomemben položaj, glede na to, da je bila prav zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojena, je zapisala, da je ZD Izola z njenim poslom z Mabro zaslužil 10.000 evrov in je prepričana, da bo njena obsodba na ustavnem sodišču padla.

Če bi se povzpela na vrh zbornice, je izpostavila, bi nadaljevala dialog s politiko, da bi se dokončno uvedle že sprejete spremembe. Svoj odgovor je sklenila s citati pohval kolegov in kolegic na svoj račun ter dosežki svojega dela v zadnjih treh letih in pol. "Znam graditi, ne samo objektov, tudi sisteme," se je pohvalila.

Šlo je šele v drugem krogu
Zadnji boj med Možino in Živčec Kalanovo so sicer morali ponoviti dvakrat. Ko je članstvo prvič glasovalo o kandidatih, izidi niso bili veljavni, saj je bila udeležba manj kot zahtevanih 50 odstotkov. Možina je tako zmagal šele v drugem krogu. Na dan pisanja (6. maj) je bilo sodeč po podatkih zbornice oddanih 3.823 glasov od zahtevanih 5.135. Če glasov tudi tokrat ne bo dovolj, bodo glasovanje morali ponoviti, kar bi se verjetno zgodilo nekje oktobra. Smo pa izvedeli, da naj bi prav kandidatura Živčec Kalanove delovala kot katalizator volilne udeležbe predvsem z glasovi proti njej.

Po besedah Kuštrina Fides podpira Možino. Za MMC je pojasnil, da je Možina izvršilnemu odboru sindikata predstavil svoj načrt in ga podpirajo, Živčec Kalanova, je dodal, pa je svojo kandidaturo prepozno najavila in je niso mogli prositi za predstavitev. A glede na to, da so bili v Fidesu že proti njenemu prejšnjemu mandatu, je njihovo stališče jasno. Sicer pa od novega vodje zbornice pričakujejo nadaljevanje uveljavljanja novih normativov in standardov v zdravstvu, pa tudi prizadevanja za reformiranje zdravstvenega sistema, je sklenil.