V prihodnjih dveh letih vlada načrtuje še 1,3-milijardno zadolžitev. Foto: Reuters
V prihodnjih dveh letih vlada načrtuje še 1,3-milijardno zadolžitev. Foto: Reuters
Karl Erjavec
Erjavec pričakuje izpolnitev koalicijske pogodbe v letu 2018. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Židan pravi, da kompromis zagotavlja izpolnjevanje treh prioritetnih nalog. Foto: BoBo

"Seveda se ob tem zavedamo, da moramo naprej, zato bomo kot glavne prioritete v okviru proračuna podpirali predvsem zdravstvo. Tu je tudi vprašanje varnosti, ki zdaj po vsej Evropi in svetu postavlja enega temeljnih izzivov, zato tudi tukaj namenjamo posebno pozornost v proračunski razpravi," je dejal premier. V ospredju je po besedah Cerarja še razvoj, več vlagajo v znanost, v infrastrukturo, skratka v vse, kar pelje našo družbo naprej, je poudaril.

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec je dodal, da bodo v stranki proračun podprli, čeprav je želja veliko. "Pomembno je zlasti to, da zmanjšujemo tisti delež, ki je potreben v smislu najema posojil, zato da lahko zapiramo proračun," je dejal.

V prihodnjem letu se bo po besedah Erjavca treba zadolžiti še 700 milijonov evrov, leta 2018 pa za nekaj več kot 600 milijonov evrov. Pri tem je spomnil, da smo se morali še pred časom zadolževati za milijardo evrov na leto. "Res pa je, da več ko imamo gospodarske rasti, večji napor moramo vlagati v zmanjševanje javnega finančnega primanjkljaja," je dejal Erjavec, ki upa, da bodo v 2018 lahko v celoti uresničili koalicijsko pogodbo, ki se nanaša zlasti na upokojence in na regres zanje.

Plače javnega sektorja odprto vprašanje
Tudi v SD-ju podpirajo osnutek proračuna. Po besedah predsednika stranke Dejana Židana se zavedajo, da lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarjamo. "Želja je več, a kompromis daje osnovo za izvrševanje vseh treh prioritetnih ciljev," je pojasnil.

V SD-ju menijo, da proračun zagotavlja nadaljnje pospeševanje gospodarske rasti in izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja ter daje tudi možnost za konkreten premik v zdravstvu.

Eno izmed odprtih vprašanj v proračunu pa je politika plač v javnem sektorju. Cerar je povedal, da je manevrski prostor pri plačah v javnem sektorju zelo majhen. Spomnil pa je, da so na vladi kljub temu sprejeli nadaljnja izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati. Vlada mora proračun potrditi do konca septembra. DZ naj bi se z njim nato seznanil oktobra, ga potem poslal vladi v dopolnitev, dokončno pa bi ga v najboljšem primeru poslanci nato potrdili novembra.