Komisija kosti brez mednarodnega dogovora ne bo izkopavala. Foto: RTV SLO
Komisija kosti brez mednarodnega dogovora ne bo izkopavala. Foto: RTV SLO
Sondiranje gorenjskega grobišča

V enem izmed največjih tovrstnih grobišč v Sloveniji naj bi bilo zakopanih več sto žrtev, po pričevanjih domačinov pa gre predvsem za Hrvate, Srbe ali banatske Nemce. Vladna komisija sicer ne bo začela izkopavati okostij, vse dokler ne bo podpisana ustrezna meddržavna pogodba, saj velja, da komisija izkopava samo prebivalce Slovenije, je pojasnil predsednik komisije Jože Dežman.

Člani vladne komisije so skupaj z arheologi in antropologi prekopali del gozda pod Pustim gradom, kjer so s sondiranjem potrdili obstoj človeških okostij. Pri prekopavanju so bili tudi kriminalisti, ki bi lahko v primeru zadostnih dokazov uvedli pravni pregon zoper storilce.

Po pričevanjih domačinov naj bi bilo zakopanih vsaj 200 otrok, žensk, starcev in vojakov, ki so bili domnevno ubiti junija 1945. Eden izmed domačinov, ki je bil tedaj star 16 let, je povedal, da so ljudi slekli in jih pobili s hladnim orožjem, njihove osebne predmete pa zažgali, da bi onemogočili poznejšo identifikacijo. Pričevanja domačinov se sicer nekoliko razlikujejo, kar naj bi bilo posledica časovne odmaknjenosti dogodkov.

O grobišču se je prvič javno spregovorilo leta 2001, a policija tedaj zaradi pomanjkanja dokazov ni uvedla uradne preiskave.

Sondiranje gorenjskega grobišča