Ministrica Kopač Mrakova vsebino interpelacije, ki jo je zaradi namestitve koroških dečkov v rejništvo danes vložila SDS, za zdaj pozna le iz poročanja medijev. Foto: MDDSZ
Ministrica Kopač Mrakova vsebino interpelacije, ki jo je zaradi namestitve koroških dečkov v rejništvo danes vložila SDS, za zdaj pozna le iz poročanja medijev. Foto: MDDSZ
Stranka SDS
SDS je interpelacijo, ki jo je zaradi dogodkov na Centru za socialno delo (CSD) Velenje oz. namestitve dveh otrok od starih staršev v rejništvo napovedala že prejšnji teden, vložila le s podpisi svojih poslancev. V SDS-u so prepričani, da je v postopku dodelitve dečkov v rejništvu prišlo do številnih nepravilnosti. Ministrici očitajo tudi prikrivanje strokovnih napak in vpletanje politike v stroko. Foto: BoBo
Kdo ima koristi od političnega viharja v Velenju

SDS je interpelacijo, ki jo je zaradi dogodkov na Centru za socialno delo (CSD) Velenje oz. namestitve dveh otrok od starih staršev v rejništvo napovedal že pretekli teden, vložil le s podpisi svojih poslancev. V SDS-u so prepričani, da so se v postopku dodelitve dečkov v rejništvu pojavile številne nepravilnosti.

Poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko je navedla, da je sporen že sam način odvzema otrok starim staršem, saj so ju odpeljali iz vrtca. V SDS-u med napakami še navajajo, da stara starša nista bila dodeljena za skrbnika, čeprav sta dejansko tri mesece skrbela za otroka.

Po mnenju SDS-a je tudi sporno, da socialna inšpekcija, ki nepravilnosti v postopku ni ugotovila, ni zaslišala starih staršev, ampak upoštevala le poročilo CSD-ja.

Socialna inšpekcija sicer ni ugotovila nepravilnosti pri delu CSD-ja Slovenj Gradec, vendar se v SDS-u upravičeno sprašujejo, ali ministrica iz vrst SD-ja Kopač Mrakova ne ščiti svojega strankarskega kolega, ki je na čelu tega CSD-ja. "Politika se je v tem primeru vmešala v stroko, ministrica je pri tem sodelovala," je dejala Lep Šimenkova in dodala, da mora Kopač Mrakova za to nositi odgovornost.

V SDS Kopač Mrakovi še očitajo, da je nesorazmerno posegla v ustavno varovane človekove pravice, saj so otroci posebej varovana skupina. Ministrica je tudi dolžna, da vsi organi v sestavi ministrstva ravnajo v največjo korist otroka, je opozorila Lep Šimenkova in ministrico še spomnila, da po padcu družinskega zakonika na referendumu, ki je vključeval številne dobre rešitve, ni pripravila zakonodaje, ki bi varovala pravice otrok.

Interpelacija je zloraba v politične namene
Ministrica Kopač Mrakova vsebino interpelacije, ki jo je zaradi namestitve koroških dečkov v rejništvo danes vložil SDS, za zdaj pozna le iz poročanja medijev. Vztraja pa, da gre za zlorabo konkretnega primera v politične namene.

Židan: Ravnanje SDS-a ni v korist otrok in njihove zaščite
Predsednik SD-ja Dejan Židan se strinja z njenimi navedbami o zlorabi primera v politične namene in meni, da je politična razprava v tej zadevi celo moralno sporna. Poudaril je, da Kopač Mrakova "dela zelo dobro in lahko pokaže veliko pozitivnih dosežkov, tako na področju zmanjševanja brezposelnosti, ukrepov za mlade in starejše ter tudi za socialno najšibkejše".

"Verjamem, da je interpelacija priložnost, da bodo ljudje še bolj seznanjeni z dobrimi rezultati njenega dela," je dejal in opomnil, da so "ravno Socialni demokrati v času vodenja vlade, to je že v letu 2010, pripravili in sprejeli družinski zakonik, kjer so bile pravice starih staršev pri posvojitvah ustrezno urejene, prav tako pa je bil predviden prenos pristojnosti odvzema otrok s centrov za socialno delo na sodišče, kar je kot ustrezno rešitev pred dnevi nakazala tudi varuhinja človekovih pravic".

Vendar so družinski zakonik državljani s pomočjo pristranskega informiranja in aktivnega nasprotovanja iz vrst stranke SDS zavrnili na referendumu. Židan je poudaril, da "tega vprašanja v SDS-u niso rešili niti v času, ko so vodili vlado in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v mandatu 2012-2013. Zato je popolnoma nedopustno, da zdaj krivijo ministrico za nekaj, kar so sami sesuli, in to zgolj zaradi nabiranja političnih točk."

"Takšno ravnanje SDS-a ni v korist otrok in njihove zaščite. Če bi jim zares šlo za otrokove pravice, bi že leta 2011 podprli družinski zakonik in ne proti njemu vodili referendumske kampanje," je bil kritičen Židan.

Kdo ima koristi od političnega viharja v Velenju