Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec opozarja na zavlačevanje pri sprejemanju novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije Foto: BoBo
Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec opozarja na zavlačevanje pri sprejemanju novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije Foto: BoBo

Predsednik protikorupcijske komisije (KPK) Boris Štefanec je opozoril, da je osnutek novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pripravljen že nekaj mesecev in čaka na začetek javne razprave.

Potrebo po spremembah protikorupcijske zakonodaje v Sloveniji zaznavajo tudi mednarodne institucije, je dodal Štefanec in pri tem izpostavil OECD, ki v okviru svojega ocenjevanja protikorupcijske ureditve ter po izdanih opozorilih Sloveniji naslednji teden od komisije pričakuje dodatna pojasnila na to temo.

V skladu s programom vlade bi morala biti novela sprejeta do konca letošnjega leta, vendar je vlada prejšnji teden sprejela predlog novele zakona o državni upravi, po katerem bi med drugim prenesli pristojnosti za sistemsko preprečevanje korupcije z ministrstva za javno upravo na ministrstvo za pravosodje. S tem bi se tudi prenesla pristojnost za pripravo novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Komisija ne more mimo dejstva, da ta odločitev ravno zaradi postopka novelacije zakona o integriteti vpliva na delo komisije in njen ugled. Komisija ocenjuje, da bodo spremembe pripeljale do dodatnega podaljšanja postopka novelacije omenjenega zakona, kar ovira uspešno delovanje komisije," je poudaril Štefanec.

KPK podpira tudi TI Slovenia
S KPK-jevo nestrpnostjo se strinja tudi nevladna organizacija za boj proti korupciji Transparency International Slovenia (TI), ki se čudi, da v zadnjega pol leta niso dobili informacij glede nadaljnjih korakov pri sprejemanju novele zakona. Opozarjajo tudi, da danes zakona niti ni več več med predlogi na portalu e-demokracija.

V TI-ju si želijo izboljšav, ki bodo celostne in trajne ter tako ne bi zahtevale ponovnih sprememb na kratki rok. "Že od vključitve v postopek se zavzemamo, da bi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije prenovili celovito in bi namesto lepotnih popravkov z novelo sprejeli raje nov zakon. A te usmeritve uradne institucije niso delile, tudi Komisija za preprečevanje korupcije ne," je pojasnil generalni sekretar organizacije Vid Doria.

Pravosodno ministrstvo bo pospešilo pripravo zakona
Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili, da predlog novele zakona o državni upravi predvideva prenos pristojnosti zgolj v delu priprave sistemske zakonodaje s področja preprečevanja korupcije, ne pa tudi zagotavljanja njenega izvajanja, saj to ostane na ministrstvu za javno upravo, ki je tudi pobudnik te ideje. V primeru prenosa zakonodaje pa bodo pospešili pripravo zakona, pri čemer bo osnovno vodilo drugačen koncept zagotavljanja integritete in preprečevanja korupcije.

MJU: Priprava zakona poteka po načrtu
Na ministrstvu za javno upravo (MJU) ne vidijo ovir, da omenjena novela ne bi bila pripravljena v načrtovanem terminu, saj še vedno poteka po predvideni časovnici normativnega programa dela vlade za leto 2016.

Na MJU-ju zato ne vidijo ovir, da novela ne bi bila pripravljena v načrtovanem terminu in da javnost ne bi mogla sodelovati s svojimi predlogi in pripombami v okviru javne razprave, ko bo osnutek pripravljen do te mere.

Hkrati so tudi poudarili, da predlog novele zakona o državni upravi predvideva prenos pristojnosti na tem področju na ministrstvo za pravosodje, in sicer s ciljem učinkovitejšega izvajanja nalog na področju integritete in preprečevanja korupcije v javnem sektorju.