Brščič ne ve, ali je ovaden ali ne, vendar v prihodnjih dneh pričakuje povabilo policije na razgovor. Cukjati je bil že na pogovoru. Foto: BoBo
Brščič ne ve, ali je ovaden ali ne, vendar v prihodnjih dneh pričakuje povabilo policije na razgovor. Cukjati je bil že na pogovoru. Foto: BoBo

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so se za ovadbe odločili po seriji javnih tribun, ki jih je Zbor za republiko organiziral po objavi poročila KPK-ja o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank. Pravijo, da je predlog za pregon edini primerni način, da se institucija odzove na izrekanje neresničnih in žaljivih obdolžitev.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve in so jo poslali v dopolnitev policiji. Tednik Demokracija je na svoji spletni strani objavil, da jih je policija zaprosila za posnetek javne tribune ZZR-ja, ki je bila 4. februarja v Ribnici in na kateri je med drugimi govoril ekonomist Bernard Brščič.

Da sta ovadena Brščič in član ZZR-ja ter vidni član SDS-a France Cukjati, je povedal Lovro Šturm, ki ga je policija prav tako povabila na razgovor. Pojasnil je, da je policijo zanimalo, kaj se je dogajalo na tribuni Zbora za republiko 31. januarja letos v Lenartu, kjer je med drugimi govoril Cukjati. Tudi Cukjati je bil že na policijskem razgovoru, vendar v vlogi osumljenca. Policisti so mu dejali, da naj bi kaznivo dejanje storil v sostorilstvu.

Za Brščiča je dogajanje "poseg v svobodo govora", saj je na tribuni problematiziral umeščenost KPK-ja v ustavnem redu. KPK si je po njegovem mnenju zdaj privoščil zlorabo policije, "da vohlja za državljani".