Spomenik je namenjen počastitvi spomina žrtev vseh vojn. V Hudi Jami so umrle številne žrtve povojnih pobojev. Foto: BoBo
Spomenik je namenjen počastitvi spomina žrtev vseh vojn. V Hudi Jami so umrle številne žrtve povojnih pobojev. Foto: BoBo
Frankolovo
V Frankolovem so se nemški okupatorji maščevali prebivalstvu. Foto: BoBo

Ministrstvo je natečaj za izbiro idejne rešitve že pripravilo, a ga zaradi finančne krize letos ne more objaviti, so povedali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki je pristojno za projekt.

Spomenik čez dve leti?
"V načrtu je bilo predvideno, da se letos končajo postopki javnega natečaja in izbere idejna rešitev, vendar zaradi proračunskih težav ministrstvo trenutno ne more objaviti natečaja in sprejemati novih finančnih obveznosti. Ministrstvo predvideva, da bi bil spomenik postavljen v dveh letih po objavi natečaja," so povedali za MMC.

Pomen spomenika je simbolni, saj bo, ko bo spomenik postavljen, postavljena paradigma odnosa do preteklosti, je pred več kot letom dni, novembra lani, dejala Spomenka Hribar, predsednica skupine za izvedbo projektov postavitve spomenika vsem žrtvam vojn.

Varčevanje prirezalo finance
Novembra lani je Hribarjeva dejala, da skupina čaka še na soglasje ministrstva za finance, da lahko z izbranim ponudnikom podpišejo pogodbo in da, tako je takrat dejal Uroš Prikl, ki je zastopal pristojno ministrstvo, upajo, da bodo "prvo lopato zasadili" po potrditvi in projekt izvedli v letu 2012. A ker je vmes posegla kriza, ki je s sabo prinesla varčevanje, kaže, da spomenik še ne bo nagovarjal Ljubljančanov in obiskovalcev slovenske prestolnice.

Projekt je ocenjen na 500 tisoč evrov, iz te vsote pa bo plačano delo komisije, idejna zasnova, plačilo vsem izvajalcem in plačilo materialnih stroškov. Spomenik bodo postavili na Kongresnem trgu oziroma na lokaciji prihodnjega Južnega parka v neposredni bližini Slovenske filharmonije. Lokacijo je kot najprimernejšo določilo delovno telo pod vodstvom Hribarjeve.

Postavitev spomenika predvideva zakon o vojnih grobiščih, na njem pa bo, tudi v skladu z zakonom, zapisan tudi verz Otona Župančiča: Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.