Ladjo Triglav je Slovenija pred leti dobila od Ruske federacije v okviru vračila klirinškega dolga. Foto: BoBo
Ladjo Triglav je Slovenija pred leti dobila od Ruske federacije v okviru vračila klirinškega dolga. Foto: BoBo

Operacija Sophia je drugi del širše, mednarodne vojaške pomorske operacije Eunavfor Med, namenjene boju proti tihotapcem, ki čez Sredozemlje prevažajo begunce. Druga faza operacije je svoje ime dobila po somalijski deklici, ki se je rodila na eni od ladij v operaciji.

Prvi del operacije Eunavfor Med je potekal poleti, namenjen pa je bil zbiranju obveščevalnih podatkov oziroma pregledu delovanja mrež tihotapcev in trgovcev z ljudmi v osrednjem južnem Sredozemlju. Zdaj pa se je začel tudi dejanski boj proti tihotapcem. Druga in tretja faza sta namreč v smeri iskanja, zasega in uničenja sredstev tihotapcev.

Pregledovanje sumljivih plovil
Kot pravijo v Slovenski vojski (SV), bo ladja Triglav "zagotavljala razpoznavno taktično sliko v območju odgovornosti", nadzirala bo pomorski promet, pregledovala sumljiva plovila ter sodelovala v iskanju in reševanju na morju. Prisilnega vkrcanja ne bo izvajala. S prvim kontingentom bo patruljirala tri do štiri mesece. Mogoče je, da se bosta po operativnem premoru oblikovala dva kontingenta, ki bosta delovala na pol leta. Za zdaj je sicer predvideno, da naj bi mandat operacije trajal leto dni.

Odhod v petek
Ladja Triglav bo z 42 ljudmi na krovu iz Kopra izplula po 17. uri, izplutje ladje si bo ogledal tudi načelnik Generalštaba SV-ja Andrej Osterman. Na krovu bo sedem častnikov, 15 podčastnikov, eni nižji vojaški uslužbenec ter 15 vojakov. Njihova izobrazbena struktura je pestra, v posadki so mornarji, potapljači, strojniki, električarji, vozniki čolna in vezisti. Najstarejši član posadke ima 56 let, najmlajši pa 23. Trije člani posadke so se rodili v samostojni Sloveniji.

Na ladji bosta dva kuharja, eden je po izobrazbi mesar, je pojasnil poveljnik kontingenta Andrej Pečar in se pošalil, da bo med operacijo praznoval rojstni dan, zaradi česar mu je kuhar že obljubil njegovo najljubšo jed.

Na krovu bosta dve ženski, medicinska sestra, ki bo skrbela za zdravje posadke in vojaška policistka. Njena naloga bo skrb za red na ladji. Da so ženske na krovu, je pomembno zaradi morebitnega stika z begunkami, ki bodo tako imele možnost, da jih obravnava oziroma oskrbi ženska, je razložil Pečar.

Zaloge
Ladja bo opremljena s petdnevnimi zalogami hrane, po potrebi pa jih bodo dopolnjevali z bojnimi obroki z daljšim rokom uporabe. S seboj bodo imeli tudi 21.000 litrov ustekleničene sveže vode, dnevno jo bodo namreč porabili okoli 2000 litrov.

Založili so se tudi s 6300 litri goriva, do Auguste na Siciliji pa naj bi jih porabili približno 11.000. Sama poraba je sicer odvisna od režima vožnje - pri hitrosti 13 navtičnih milj na uro (oziroma 24 kilometrov na uro) ladja v eni uri porabi okoli 200 litrov goriva.

Na pot se po besedah Pečarja odpravljajo s pričakovanjem, da bodo svoje naloge opravljali dobro in profesionalno, s čimer bi pripomogli k umiritvi položaja.