Titova cesta bo vodila mimo Žal. Foto: MMC RTV SLO
Titova cesta bo vodila mimo Žal. Foto: MMC RTV SLO
Podpisi proti Titu

Predlog je podprlo 24 svetnikov, proti pa so bili štirje. Titova cesta se bo začela pri krožišču ob Plečnikovih Žalah in bo potekala po trasi novo načrtovane severne vpadnice prek krožišča Tomačevo do križišča z Zasavsko in Dunajsko cesto v Črnučah.

Predlog za poimenovanje ceste po nekdanjem jugoslovanske predsedniku Josipu Brozu - Titu je komisija za poimenovanje naselij in ulic sprejela soglasno, je povedal predsednik komisije Peter Božič. Pomisleke naj bi imel le podpredsednik komisije Janez Moškrič (SDS), ki se je glasovanja vzdržal.

Dimitrij Kovačič (SDS) pa je pred obstrukcijo dejal, da gre za vsiljevanje Titove ceste nekomu, ki tega ne želi oziroma se mu s tem povzroča bolečino. "Svojcem žrtev povojnih pobojev se v Ljubljani vsiljuje poimenovanje po človeku, ki je odgovoren za te poboje," je dejal Kovačič.

Podmladek "za" in podmladek "proti"
Predstavniki Mlade Slovenije (MSi) so ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pred sejo mestnega sveta predali 5.094 podpisov proti poimenovanju ulice po Titu. Nasprotno pa je Mladi forum SD-ja županu predal Titovo sliko in poimenovanje ulice podprl.

Koalicije prerekanja o Titovi cesti ne zanimajo preveč
Odločitev mestnega sveta so v Odmevih komentirali tudi predstavniki koalicije. Katarina Kresal (LDS) je dejala, da si "Tito vendarle zasluži eno cesto v Ljubljani", Gregor Golobič pa je vprašanje za ali proti Titovi cesti v primerjavi s težavami, s katerimi se država sooča v tem trenutku, označil za drugorazredno. Miran Potrč (SD) meni, da so mestni svetniki ravnali kot "odgovor na nespametne izjave opozicije", medtem ko je Karel Erjavec v zvezi z odločitvijo mestnih svetnikov poudaril, da ima "demokratska večina vedno prav".

A. K. K.

Podpisi proti Titu