Za leto 2010 so na MOL-u predvideli slabih 423 milijonov prihodkov in 452 milijonov odhodkov, ki so jih z rebalansom znižali za sto milijonov, na koncu pa je bila realizacija vseeno višja. Foto: MMC RTV SLO
Za leto 2010 so na MOL-u predvideli slabih 423 milijonov prihodkov in 452 milijonov odhodkov, ki so jih z rebalansom znižali za sto milijonov, na koncu pa je bila realizacija vseeno višja. Foto: MMC RTV SLO
Stadion Stožice
Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu za Stožice, sklenjena leta 2008, je predvidevala le dva milijona evrov v 'škodo' ljubljanski občini. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Zadolženost občine, ki jo vodi Zoran Janković, trenutno znaša dobrih 132 milijonov, od tega je za več kot 125 milijonov kreditov. Poleg tega je za 11 milijonov zadolžen Javni holding Ljubljana, za dodatnih 31 pa še Javni stanovanjski sklad. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljanski svetniki in svetnice bodo predlog odloka o zaključnem računu obravnavali na seji v ponedeljek, na kateri je pričakovati burno razpravo.

Zadolžena tudi JH Ljubljana in stanovanjski sklad
Za leto 2010 so na MOL-u predvideli slabih 423 milijonov prihodkov in 452 milijonov odhodkov, ki so jih z rebalansom znižali za sto milijonov, na koncu pa je bila realizacija vseeno višja. Zadolženost občine tako trenutno znaša dobrih 132 milijonov, od tega je za več kot 125 milijonov posojil. Poleg tega je za 11 milijonov zadolžen Javni holding Ljubljana, za dodatnih 31 pa še Javni stanovanjski sklad.

Po rebalansu so v MOL-u načrtovali za 356 milijonov evrov odhodkov, a je bila realizacija za skoraj 50 milijonov višja. Razlog? Predvsem gradnja kompleksa Stožice.

Zgodba o Stožicah:
Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu za Stožice, sklenjena leta 2008, je sicer predvidevala le dva milijona evrov v 'škodo' ljubljanski občini, saj naj bi partnerji v zameno za gradnjo nakupovalnega središča zgradili športno dvorano, parkirišča in uredili okolico.

Toda omenjena dva milijona sta narasla na 38,9 milijona evrov, ki jih je MOL zdajšnjemu zasebnemu partnerju Grepu priznal zaradi dodatnih stroškov gradnje, potem ko je Grep MOL-u julija poslal račun za 56,7 milijona evrov.

MOL je namreč pri Grepu med gradnjo tudi sam naročil dodatna dela, ki naj bi občino olajšala za okoli 12 milijonov evrov. Med naročena dela sodijo ogrevalna dvorana (1,7 milijona evrov), dodatna oprema dvorane in stadiona ( 2,8 milijona evrov), dodatna dela na cestah in v garažah (4,8 milijona evrov), dela na strehi (1,3 milijona evrov), izboljšanje akustike v dvorani (milijon evrov) in za 600 tisoč evrov drugih dodatnih del. Poleg tega bo MOL Grepu priznal še 27 milijonov evrov za gradnjo kompleksa, kar na občini pojasnjujejo s tem, da so imeli pred razpisom v rokah le idejno zasnovo načrtovanih del.

MOL je sicer z lanskim rebalansom in letošnjim proračunom projektu Stožice namenil preko 30 milijonov evrov, v letu 2012 naj bi jih namenil še okoli 10 milijonov. Dodatnih sredstev naj občina ne bi prispevala.

Medtem pa Nacionalni preiskovalni urad, policija in Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja pri izvedbi javnega razpisa, prek katerega je MOL za projekt stadiona v Stožicah prejel okoli 9,4 milijona evrov sredstev ministrstva za šolstvo in šport. SVLR je sicer odkril tri kršitve, a je za mnenje zaprosil še sektor za investicije na ministrstvu za finance. Zapleta pa se tudi pri gradnji trgovskega dela kompleksa Stožice, saj naj bi graditelj Grep kršil posojilno pogodbo in ostal brez denarja za nadaljevanje projekta.

Največ investicijskih odhodkov
Tudi sicer je investicijskih odhodkov največ - za 188 milijonov evrov. Od proračunskih odhodkov pa je 14 milijonov evrov šlo za plače zaposlenih v mestni upravi, kar je sicer milijon evrov manj od sprva predvidenega.

Izdatki za blago in storitve (med drugim programski stroški za izobraževanje, plačila članom različnih komisij in odborov) so znašali dobrih 25 milijonov evrov, kar pomeni 23-odstotno nižjo porabo od predvidene. Za operativne stroške, kot so sodni stroški in plačila odvetnikom oz. notarjem, pa so morali v MOL-u lani odšteti tri milijone evrov.

12 milijonov za nepridobitne organizacije
Pisarniški material in storitve so občino stale 223 tisoč evrov, nekaj deset tisočakov več študentsko delo, slabega pol milijona pa avtorski honorarji. Za plačila domačih obresti je iz mestne blagajne šlo 2,9 milijona evrov. Nekaj več kot 12 milijonov evrov je MOL namenil nepridobitnim organizacijam.

Izpad prihodkov so na MOL-u zaradi pred leti spremenjenega zakona o financiranju občin in zakona o dohodnini pokrili z zadolževanjem in prodajo stvarnega premoženja. Vendar pa je bila realizacija prodaje stvarnega premoženja nižja od predvidene, zato prenašajo dobrih osem milijonov zapadlih obveznosti v leto 2011.

Največ, 57,6 odstotka davčnih prihodkov
Več kot polovica denarja se v mestno blagajno sicer steče iz naslova davčnih prihodkov, kar 57,6 odstotka oz. 215 milijonov, 28 odstotkov oz. 104 milijone pa prispevajo kapitalski prihodki. V rebalansu proračuna so jih sicer sprva načrtovali v vrednosti 46 milijonov, vendar je bila realizacija višja predvsem zaradi 81-milijonskega evidentiranja pogodbe o javno zasebnem partnerstvu za gradnjo športnega parka Stožice.

Globe za prekrške prinesle precej manj, kot so pričakovali
Nedavčnih prihodkov, denimo udeležba na dobičku in dohodki od premoženja, je za 10 odstotkov oz. 47 milijonov. K neobdavčenim prihodkom pa se prišteva tudi globe, a so jih v letu 2010 pobrali precej manj od načrtovanega. Pričakovali so, da lahko iz tega naslova dobijo 5,3 milijona, večinoma od glob za prekrške, a izkupiček je bil za skoraj polovico manjši, 2,8 milijona evrov.

Dobrih 22 milijonov evrov so v mestno blagajno prinesle prodaje stavbnih, nekaj več kot 260.000 evrov pa prodaje kmetijskih zemljišč. MOL je 200.000 evrov donacij dobil za odpravo posledic poplav, ki so občino prizadele septembra. Za 160.000 evrov je bilo tudi evropskega denarja, dodatnih 20.000 evrov pa so od EU-ja dobili iz naslova obresti.

Zaključni račun proračuna za leto 2009 je sicer izkazal prenos 1,2 milijona evrov sredstev, lani pa se je preneslo slab milijon evrov.