Sodišča bodo v obravnavo za mesec dni sprejemala le nujne zadeve. Foto: BoBo
Sodišča bodo v obravnavo za mesec dni sprejemala le nujne zadeve. Foto: BoBo
Odvetnik
Odvetniki so najmanj zadovoljni z dostopnostjo sodnikov. Foto: MMC RTV SLO

Izsledki ankete, izvedene lani, so po oceni vrhovnega sodišča v določenih pogledih spodbudni. Zaupanje splošne javnosti v sodstvo je resda nizko, a uporabniki sodišč ter strokovna javnost izražajo večje zaupanje v sodišča, ki se je v preteklih dveh letih še povečalo, so poudarili na vrhovnem sodišču. Kljub temu manj zaupanja uživata le še vlada in DZ.

V tokratni raziskavi je bilo zadovoljstvo s sodniki med splošno javnostjo nižje kot v letu 2013, uporabniki in strokovna javnost pa so sodnike ocenili relativno dobro in bolje kot pred dvema letoma. V očeh splošne javnosti si najboljšo oceno zasluži strokovnost sodnikov, uporabniki in strokovna javnost pa najbolje ocenjujejo razumljivost ter neodvisnost sodnikov.

Najnižje, a še vedno visoko, uporabniki ocenjujejo možnost, da med obravnavo izrazijo svoje mnenje. Strokovna javnost je po drugi strani najbolj kritična do dostopnosti sodnikov, pri čemer so najmanj zadovoljni odvetniki.

Zadovoljni s strokovnostjo, šepa pa hitrost postopkov
Uporabniki in strokovna javnost so bolj zadovoljni tudi sodnim osebjem, predvsem odnosom in strokovnostjo. Zgolj nekaj več kot 60 odstotkov splošne javnosti ocenjuje, da so postopki na sodiščih pravični, več kot 70 odstotkov pa, da je odnos sodnikov spoštljiv.

Je pa splošna javnost zelo kritična do hitrosti delovanja sodišč. Po njihovi oceni se z zadevami preveč po nepotrebnem odlaša, kljub temu pa je ocena boljša glede na leto 2013. Zadovoljstvo uporabnikov sodišč in zadovoljstvo strokovne javnosti s hitrostjo reševanja zadev sta se v zadnjih dveh letih sicer izboljšali, a sta še vedno relativno nizki.

Zato vsi vprašani pričakujejo hitrejše postopke, reorganizacijo dela in informatizacijo poslovanja, potrebo po spremembah predpisov oziroma postopkov ter spremembe, ki se nanašajo na sodnike.

V telefonski javnomnenjski raziskavi je novembra 2015 anketo v celoti izpolnilo 752 anketiranih posameznikov iz celotne Slovenije.

Mesec dni bo obseg storitev sodišč okrnjen
Od danes pa do sredine avgusta bodo sodišča na počitnicah. V tem času se sodna pisanja ne vročajo, ne tečejo niti procesni roki, sodišča pa odločajo samo v nujnih zadevah. Če bi v času počitnic slučajno bilo vročeno sodno pisanje, poslano že pred počitnicami, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic, piše na spletni strani vrhovnega sodišča.

Med nujne zadeve pa spadajo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji. Prav tako se sem prištevajo tudi nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi in nepravdne zadeve glede pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah.

Nujne zadeve so tudi menični in čekovni protesti ter menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja.

Kljub počitnicam pa bo še vedno nemoteno potekalo vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine, vendar se sklepov strankam ne bo vročalo. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.