Primopredaja na vrhovnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Primopredaja na vrhovnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Masleša prevzel vodenje sodišča

Novi predsednik vrhovnega sodišča je ob primopredaji poslov poudaril, da na naslednji seji sodnega sveta pričakuje razpis za mesto podpredsednika vrhovnega sodišča.

Masleša napoveduje odstop z mesta predsednika sodnega sveta
"Podrobno se bom seznanil z vsemi problemi, čeprav so mi glavne naloge že znane, vendar se moram še seznaniti s posameznimi finesami, o čemer se bom pogovoril z začasno predsednico in sekretarjem," je povedal o nalogah, ki ga čakajo.

Pojasnil je, da bo zagotovo odstopil z mesta predsednika sodnega sveta, saj ta funkcija ni združljiva s funkcijo predsednika vrhovnega sodišča, o nadaljnjem članstvu v sodnem svetu pa bo še razmislil.

"Oblak dvoma bo razpihnilo"
Na vprašanje, kako se namerava v prihodnje braniti pred očitki, je dejal, da se že zdaj počuti kot "v kakšni kafkovski zgodbi, ko mi nekateri ljudje razlagajo dogodke, za katere ne vem, da so se mi zgodili". Prepričan je, da bo oblak dvoma, ki zaradi obtožb opozicije visi nad njim in bi utegnil zajeti celotno sodstvo, kmalu razpihnilo.

Ob tem je poudaril, da razmišlja tudi o civilni tožbi, vendar se za ta korak še ni odločil, saj mora to potezo pretehtati z vidika ugleda celotnega sodstva.
"Sodstvo se mora v celoti vzpostaviti kot enakovredna veja oblasti"
Masleša je še poudaril, da si bo prizadeval za povezanost sodišč, kar bi omogočilo učinkovitejše delovanje sodstva. Hkrati bo poskušal doseči, da se sodstvo v celoti vzpostavi kot enakovredna veja oblasti, poleg tega pa bo poskušal vzpostaviti boljšo komunikacijo med vsemi tremi vejami oblasti, "pri čemer mora vsaka izmed teh delovati v okviru svojih pristojnosti".

Prizadeval si bo tudi za večjo samozavest sodnikov in krepitev njihove odgovornosti kot nosilcev sodne oblasti. "Pričakujem dostojen odnos, ne pa takšno ravnanje, kot smo ga zaznali pri nekaterih posmeznikih, ki rušijo ugled in avtoriteto sodstva, kar pa zanesljivo ni dobro," trdi Masleša.

Masleša prevzel vodenje sodišča